DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 10 kroner i 2015 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Kontanter

I en verden, der bevæger sig mod digital betaling, undersøger Oldmoney kontanternes rolle i Danmarks økonomi, historisk og i dag. Følg med i debatten om fremtiden for fysiske penge i mønter og sedler.

De unge skal lære, hvad penge er værd - det sker nemmest med kontanter, skriver ungdomspolitiker i debatindlæg på Oldmoney. (Foto: Privat)

Ung kontant-aktivist: Penge er ikke bare tal på en skærm

Vi skal være stolte af vores danske kroner, mener 20-årige Christian Andersen Brejner fra Holbæk. Han skriver i dette debatindlæg til Oldmoney, hvorfor det er vigtigt at bevare vores 'gamle penge'.

Danmark får i november 2024 en ny mønt. Dens værdi udgør 20 kroner og portrætterer vores nye konge. (Foto: Nationalbanken)

Kong Frederik fik sin egen mønt: Her er den nye 20'er

Nationalbanken sender i begyndelsen af november en såkaldt tronskiftemønt i cirkulation med portrætter af H.M. Kong Frederik 10. og H.M. Dronning Margrethe 2.

Kontanthåndteringsselskabet Nokas har besluttet at teste, om der er efterspørgsel på at kunne hæve 50'ere i de danske hæveautomater. (Foto: Nokas)

Nu vender 50'eren tilbage til hæveautomaten

Den norske kontanthåndterings-udbyder, der står bag den landsdækkende tjeneste KONTANTEN, genindfører nu Danmarks mindste pengeseddel i deres automater.

Joakim von Ands glædesfyldte pengebade tilhører en tid, hvor hver en mønt kunne bære et minde, en vægt og en duft. Når mønter og sedler afløses af netbank og MobilePay, forsvinder minderne og sanseligheden fra penge, mens deres væsen står nøgent tilbage. I dag er det mere klart end nogensinde, at penges værdi ikke er baseret på materialitet, men på vores tillid til, at også andre har tillid til dem. Det er en særegen form for tillid, for hvordan udtrykker man sin mistillid til pengevæsenet? (Foto: Adobe)

Penge er ikke kun papir

Penge kan ikke reduceres til blot mønter, sedler, gældsbeviser, guld eller bits. Det viser den kringlede vej, som penge er opstået af, skriver forsker.

Gennem tiden har mennesker brugt næsten hvad som helst som penge. På billedet ses romerske sølv- og guldmønter. (Foto: Adobe)

Her er pengenes historie

Hvordan gik vi fra at betale med salt, fjer og ædle metaller til at handle for papirpenge? Oldmoney giver dig fortællingen om de første kontanter.

H. C. Andersen (1805-1875) blev født i Odense. Han var en dansk forfatter og digter, der er verdensberømt for sine eventyr. (Foto: Oldmoney)

H. C. Andersen får sin egen pengeseddel

​Danmark får nye pengesedler fra 2028, men nu afsløres det, hvem der skal pryde de nye 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler, og hvilket tema der vil gå igen på bagsiden.

At lave sine egne kroner og ører derhjemme kan blive en dyr affære. Straffen for falskmøntneri i Danmark er op til 12 års fængsel. (Foto: Adobe)

Nordjyde lavede sine egne 1000-kronesedler

En 37-årig mand fra Nordjylland er stor fan af den pengeseddel, der udgår i Danmark til næste år. Så stor, at han har brudt loven og formentlig trykt sine egne.

De håndfaste kontanter i form af mønter og sedler har fået et 'comeback', som briterne ville kalde det. Kontanterne er på det sidste blevet et hit som betalingsmiddel i Storbritannien. (Foto: Adobe)

Kontanter får uventet tilbagekomst

Antallet af forbrugere, der betaler med kontanter, er faldet støt i mange år - men sidste år steg antallet pludselig med opsigtsvækkende 66 % i et af vores nabolande.

Danmark er et af de lande i verden, som har flest kortbetalinger per indbygger. Med tiden vil kortbetalinger sandsynligvis ske endnu hyppigere. (Foto: Adobe)

Kontantløst samfund: Utopi eller virkelighed?

"Beklager, vi tager ikke imod kontanter." Den besked har du nok fået en gang eller to. Forsker giver sit bud på et Danmark på vej mod det kontantløse samfund.

Er du nogensinde stødt på falske mønter og sedler? Straffen til gerningsmanden er hård i Danmark. Modelbillede. (Foto: Adobe)

Kørte over for rødt med 160.000 kr. i falske sedler

En mand fra Horsens kom galt afsted, da politiet stoppede ham på Sjælland, efter at manden var kørt over for rødt med en noget risikabel bagage.

Du kender fornemmelsen af at have mønter og sedler i hånden. Men ved du, hvad de faktisk vejer? Oldmoney har undersøgt. (Foto: Adobe)

Så meget vejer 1 million kroner

Tænk hvis du vandt. Ville du så have pengene udbetalt i 50-ører eller 1000-kronesedler? Oldmoney har haft mønter og sedler på vægten og giver dig svarene her.

Stort nyt studie viser, at det ligefrem kan gøre 'ondt' på os, når vi skal betale med f.eks. 100-kronesedler. (Foto: Adobe)

Vi sparer mere, når vi betaler kontant

Vi bruger rent faktisk flere penge når vi svinger kortet, end når vi vælger at betale på gammeldags manér, viser ny forskning. Læs videnskabens bud på hvorfor.

Ældre pengesedler i Danmark udfases allerede fra 13. maj 2025. Her udsnit af 1000-kronesedlen. (Foto: Nationalbanken/Oldmoney)

Tiden rinder ud: Danskerne brænder inde med milliarder af kontanter

Nationalbanken opfordrer danskerne til at kigge efter 1000-kronesedler og ældre pengesedler i sommerferien. Så mange kontanter, som udgår, ligger vi inde med.

Den ansvarlige myndighed i tilfælde af katastrofer og krig introducerer nu begrebet ‘betalingsberedskab’. (Foto: Beredskabsstyrelsen)

Nationalbanken om krisesituation: Du bør have penge parat

Myndighederne optrapper nu beredskabet, da en nært forestående krisesituation kan ramme Danmark. Danskerne bør ‘preppe’ - også redde penge. Læs anbefalingerne her.

Socialdemokraten Morten Bødskov på sit ministerkontor i Erhvervsministeriet. Han står i spidsen for udfasningen af 1000-kronesedlen i Danmark. (Foto: Erhvervsministeriet)

Nu må butikker afvise dine 1000-kronesedler

Der er under et år til at Danmarks største pengeseddel 1.000-kronesedler bliver fortid. Men allerede fra i dag må butikkerne afvise vores sedler. Se reglen her.

Den erfarne erhvervsleder, 63-årige Stine Bosse, er tilhænger af euroen - også i Danmark. Hun ser ifølge prognoser ud til at blive valgt ind i Europa-Parlamentet. (Foto: Moderaterne)

EU-valg: Hun vil skifte kroner ud med euro

Danskerne går søndag til stemmeurnerne. Oldmoney sætter fokus på en spidskandidat, der gerne ser vores gamle danske kroner udskiftet med den fælles valuta euro.

SVM-regeringens erfarne erhvervsminister, Morten Bødskov (S), ender i en kovending om 1000-kr.-sedlen. (Foto: Erhvervsministeriet)

Minister: Butikker skal tage imod 1000-kronesedlen

Regeringen skifter mening: Først ville erhvervsminister Morten Bødskov (S) give butikker lov til at afvise 1000-kronesedler ved køb under 500 kr. Nu hæves grænsen.

Nationalbanken lukkede sit eget trykkeri i 2016, fordi efterspørgslen efter nye sedler og mønter er faldet igennem en årrække. Seddelpressen og møntprægningen sker nu hos eksterne leverandører. (Foto: Nationalbanken)

Nye penge: Nu skal du vælge

Danskerne får nye pengesedler. Nationalbanken har åbnet for konkurrence om, hvilke motiver der skal på vores kontanter. Valget står imellem otte store danskere.

Efter Nationalbankens bekendtgørelse om at visse ældre sedler og den aktuelle 1000-kroneseddel vil blive ugyldige efter den 31. maj 2025, har der særligt været fart på brugen af 1000-kronesedlen. Her billede af bundter af 1000-kronesedler fra Nationalbankens pengetrykkeri. (Foto: Nationalbanken)

12 milliarder ude at svømme: Så mange 1000-kronesedler har vi tilbage

Danskerne har lige nu stadig millioner af 1000-kronesedler liggende derhjemme. Pengene bliver værdiløse, lyder den kontante melding fra Nationalbanken.

Argentinas præsident er en presset mand. Med verdens højeste inflation - og det har den været længe - skal han lede landet igennem en afgrundsdyb økonomisk krise. Javier Milei er i øvrigt uddannet økonom. (Foto: World Economic Forum)

Chok i Sydamerika: Her er inflationen 287 %

På den anden side af jorden er inflationen blevet så høj, at centralbanken begynder at udstede sedler til en værdi af 10.000 pesos. Her er landet med verdens højeste inflation.

Kong Frederik kommer til at pryde danskernes kontanter, når han inden længe bliver motivet på danske kroners mønter. Her et dugfrisk gallaportræt af kongen dateret 25. april 2024. (Foto: Steen Evald/Kongehuset)

Kong Frederik får sine egne mønter

​Nationalbanken igangsætter arbejdet med at forberede mønter med den nye regent, efter at H.M. Kong Frederik 10. er udråbt som konge af Danmark.

23,5 millioner tusindkronesedler er i omløb i Danmark. Der er specielt én grund til, at den store seddel udfases. Kontanter anvendes i dag kun til cirka ti procent af betalingerne i fysiske butikker, ligesom at 90 procent af alle betalinger med kontanter i butikkerne er på under 500 kroner (Foto: Nationalbanken)

Snart værdiløs: Så meget var 1000-kronesedlen værd

Når 1000-kronesedlen har været i cirkulation blandt danskerne i 50 år, er det slut. Nationalbanken gør vores 'tusse' ugyldig i 2025. Oldmoney tegner et portræt af Danmarks største pengeseddel fra vugge til grav. Her er historien om 1000-kronesedlen.

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler