DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Kontantløst samfund: Utopi eller virkelighed?

Danmark er et af de lande i verden, som har flest kortbetalinger per indbygger. Med tiden vil kortbetalinger sandsynligvis ske endnu hyppigere. (Foto: Adobe)
Danmark er et af de lande i verden, som har flest kortbetalinger per indbygger. Med tiden vil kortbetalinger sandsynligvis ske endnu hyppigere. (Foto: Adobe)

"Beklager, vi tager ikke imod kontanter." Den besked har du nok fået en gang eller to. Forsker giver sit bud på et Danmark på vej mod det kontantløse samfund.


Denne artikel er oprindelig bragt i 2017 på Videnskab.dk, hvor forskerne selv formidler.

Danmark er et af de lande i verden, som har færrest kontantbetalinger og flest kortbetalinger pr. indbygger. Således udgjorde betalinger med kontanter kun 20 % af den samlede omsætning i detailhandlen i 2015, hvilket er langt fra verdensgennemsnittet på 75 % i resten af verden.

annonce
Kigger man på vores naboland Sverige, hvor de forretningsdrivende ingen pligt har til at tage imod kontanter, er de et skridt foran Danmark på vejen mod det kontantløse samfund. Den svenske nationalbank, Riksbanken, arbejder lige nu på at blive den første nationalbank i verden, der udsteder digital valuta (kaldet e-kroner).

Den svenske professor Niklas Arvidsson vurderer tilmed (i 2017, red.), at Sverige stort set vil være kontantløst i 2020.

Et komplet kontantløst samfund er altså ikke lige om hjørnet, men der vil ske en gradvis bevægelse

Mia Olsen, forsker på CBS om det kontantløse samfund

Det er derfor nærliggende at antage, at en afskaffelse eller lempelse af den danske kontantregel vil bringe os tættere på ‘svenske tilstande’ og dermed også nærmere et kontantløst samfund.

Er danskerne parate til at slippe kontanterne?

Og flertallet af danskerne er parate. Med dankortet i bagagen er vi vant til elektroniske betalinger.
FAKTA

Det siger reglerne om kontanter

Kontantreglen har til formål at hindre diskrimination af kontantkunder, og der må derfor ikke opstilles betalingshindringer, der alene gælder for kontantkunderne.

Betalingsmodtagere har som udgangspunkt pligt til at modtage kontant betaling i tidsrummet fra kl. 06.00 til kl. 22.00, hvis de modtager betaling med betalingsinstrumenter som fx betalingskort og mobilbetaling via app. Dette følger af betalingslovens § 81, stk. 1.

Kontantreglen kan ikke omgås ved fx at skilte med, at man ikke tager imod kontant betaling eller frabeder sig kontant betaling, og ej heller ved at undlade at have byttepenge.

Herudover vurderer Forbrugerombudsmanden, at det vil være i strid med kontantreglen, hvis en virksomhed fx indfører et system, hvor kontantkunderne skal indbetale et beløb i kontanter på et elektronisk kort, som derefter kan bruges til betaling.

Overtrædelse af betalingslovens § 81, stk. 1, straffes med bøde, jf. betalingslovens § 152, stk. 2.

Særlige betalingsmodtagere

Visse betalingsmodtagere inden for sundhedsområdet er forpligtede til at modtage kontanter i hele åbningstiden. Det gælder visse sundhedsfaglige virksomheder, såsom apoteker og tandlæger.

Det følger af bekendtgørelse nr. 1419 om visse betalingsmodtageres pligt til at modtage betaling med kontanter. Se bekendtgørelsen her

Fjernsalg og selvbetjeningsmiljøer

Pligten til at modtage kontanter gælder ikke ved fjernsalg, som fx salg via webshops og andre former for salg over internettet og salg via telefonen.

Kontantreglen gælder heller ikke ved betalinger i ubemandede selvbetjeningsmiljøer, som fx ubemandede benzinstationer.

Det følger af betalingslovens 81, stk. 2.

Røveriudsatte områder

Virksomheder beliggende i særligt røveriudsatte områder kan begrænse det tidsrum, hvor de er forpligtede til at tage imod kontanter, til kl. 06.00 til 20.00.

Listen over disse postnumre kan findes på Erhvervsministeriets hjemmeside

Virksomheder, der ønsker at benytte det kortere tidsrum fra kl. 06.00 til 20.00, skal opsætte skilte herom, jf. betalingslovens § 81, stk. 3.

Midlertidige arrangementer

Pligten til at tage imod kontanter gælder ikke for betalingsmodtagere, der indgår i festivaler, byfester og andre lignende arrangementer af midlertidig karakter. Sådanne arrangementer skal opfylde følgende betingelser for at være undtaget fra kontantreglen:

  • Arrangementet varer maksimalt 14 dage

  • Arrangementet forekommer højst én gang årligt

  • Arrangementet afholdes inden for et geografisk afgrænset område med adgangskontrol

  • Arrangøren skal forud for tilmelding til arrangementet tydeligt oplyse forbrugerne om, at der ikke kan betales med kontanter, eller, hvis arrangementet ikke kræver tilmelding, oplyse det tydeligt i markedsføringen af arrangementet.

Arrangementet skal have midlertidig karakter, fx en festival- eller cirkusplads eller et aflukket område i en by, som etableres og fjernes igen efter arrangementet. Undtagelsen gælder ikke for tilbagevendende arrangementer af mere etableret karakter, som fx afholdelse af fodboldkampe på et stadion eller drift af koncertsteder eller restauranter.

Det samme gælder for teaterforestillinger i et teater, selvom den enkelte forestilling kun er af midlertidig karakter.

Betalinger mellem erhvervsdrivende (B2B)

Betalingsmodtagere er ikke forpligtede til at tage imod kontanter fra betalere, der ikke er forbrugere, jf. betalingslovens § 81, stk. 4.

Kontanter ved et flertal af åbne kasser

Det vil efter Forbrugerombudsmandens vurdering ikke være i strid med kontantreglen i betalingslovens § 81 eller markedsføringslovens regler om god skik, hvis en betalingsmodtager har enkelte kasser, der ikke tager imod kontanter, og det er muligt at betale med kontanter ved et flertal af de åbne kasser. Dette forudsætter dog, at betalingsmodtageren informerer herom ved klar og tydelig skiltning.

Kilde: Forbrugerombudsmanden 2024
I 1990’erne og 00’erne har vi desuden oplevet flere forsøg på implementering af nye elektroniske betalingssystemer (f.eks. Danmønt og Mobilpenge). De havde dog begrænset succes, men har ikke desto mindre været med til at vænne danskerne til tanken om elektroniske betalinger.

Så da mobilebetalings-app’en MobilePay i 2013 blev lanceret, var danskerne hurtige til at tage den til sig. I dag er der 3,3 millioner danske brugere af MobilePay, og i alt foretog de over 170 millioner MobilePay-transaktioner i 2016.

Brugen af netop mobiltelefonen til at facilitere kontantløse betalinger er blevet forudsagt af både erhvervslivet og den akademiske verden i flere år. Når den er udbredt verden over, og vi har den med os overalt, er den let at betale med.

Vi er på vej mod det kontantløse samfund

Da jeg i 2010 begav mig ud i forskningsområdet ’det kontantløse samfund’, satte jeg blandt andet spørgsmålstegn ved, hvad der skulle ske med de mange ikke-kommercielle betalinger, når fremtidens betalinger blev digitaliseret. Hvad skulle der ske på loppemarkeder, i forhold til hjemløse og tiggere, i forhold til lommepenge osv.
Udviklingen på området har imidlertid overhalet flere af disse spørgsmål og gjort dem irrelevante.

For eksempel anvendes MobilePay især i situationer, hvor kontanter traditionelt har været anvendt såsom på loppemarkeder, og når man skal splitte en regning. Og med hensyn til de hjemløse, har de af dem, som sælger ’Hus Forbi’, fået en løsning, der også indebærer MobilePay. Det løser dog endnu ikke problemet for tiggere, børns lommepenge med mere, hvilket er grunden til, at regeringen ikke liberaliserer betalingsområdet fuldt ud.

Børn fødes ind i en kontantløs verden

Når udviklingen går så stærkt, peger alt i retning af, at vi er på vej imod et kontantløst samfund. Men hvordan ser sådan et så ud?
annonce
Betalinger via mobiltelefonen er med al sandsynlighed kommet for at blive, og det vurderes (i 2017, red.), at op mod halvdelen af alle transaktioner i Danmark i 2020 vil være mobiltransaktioner.

Danskerne anvender allerede i stor stil mobiltelefonen til person-til-person-overførsler. Og med ’Dankort på mobilen’ som lanceres inden længe, bliver det mere oplagt også at anvende mobilbetaling i butikkerne.
Den danske krone har været den officielle valuta i Danmark, Grønland og Færøerne siden 1875. De aktuelle danske sedler blev introduceret i en tidsperiode mellem 2009 og 2011. (Foto: Dankort)
Den danske krone har været den officielle valuta i Danmark, Grønland og Færøerne siden 1875. De aktuelle danske sedler blev introduceret i en tidsperiode mellem 2009 og 2011. (Foto: Dankort) Danskerne er ganske vist meget glade for deres Dankort, og dét at skulle hive mobiltelefonen op af lommen, i stedet for det velkendte plastikkort, er en vane, der skal ændres. Så det kommer til at tage tid.

Men med tiden kommer også nye generationer til, og på samme måde som vi i dag taler om digitalt indfødte, kan vi begynde at tale om den generation, som fødes ind i en (stort set) kontantløs verden. For dem bliver det helt normalt at betale via mobiltelefonen.

Gem dit dankort på mobiltelefonen

Både udenlandske og danske aktører er desuden begyndt at udbyde digitale pengepunge til mobiltelefonen.

En digital pengepung er ikke en betalingstjeneste, men en app hvor brugeren kan gemme en elektronisk version af sit betalingskort (f.eks. det tidligere omtalte ’Dankort på mobilen’), som var det en fysisk pengepung med et plastikkort.
Kontantløse tjenester som MobilePay og Swipe bliver i dag brugt i sammenhæng, hvor kontanter tidligere var nødvendige. Blandt andet til loppemarkeder og ved køb af Hus Forbi. (Foto: MobilePay)
Kontantløse tjenester som MobilePay og Swipe bliver i dag brugt i sammenhæng, hvor kontanter tidligere var nødvendige. Blandt andet til loppemarkeder og ved køb af Hus Forbi. (Foto: MobilePay) Et af mine tidligere studier viser, at brugerne ønsker al indhold fra den fysiske pengepung overført til den digitale pengepung, da de ikke kan se nogen fordel i at have både en fysisk og en digital pengepung.

MobilePay tog et skridt i den retning, da de i sommeren 2016 gjorde det muligt at lagre loyalitets- og medlemskort i deres mobilbetalings-app, og det er forventeligt, at vi vil se mere af den slags integration i fremtiden.

Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen

Hvad bringer fremtiden?

Rent teknisk vil mobile transaktioner i stigende grad foregå via kontaktløs chipteknologi frem for Bluetooth og QR-koder. Med den kontaktløse chipteknologi skal man blot føre sin mobiltelefon hen foran en terminal for at betale, som vi kender det fra det kontaktløse Dankort og Rejsekortet.

Derudover vil flere selvbetjeningsløsninger se dagens lys i fremtiden. Nogle butikker har allerede selvbetjeningskasser til betaling, og Coop har netop testet et koncept, hvor kunden ved hjælp af en app skulle scanne de varer, som kom i kurven og til slut betale via telefonen.

Konceptet minder dog om en test, som jeg var med til at gennemføre som en del af et projekt om fremtidens penge.

Dér var resultatet, at deltagerne anså det for besværligt at håndtere både kurv og varer og samtidig scanne varerne med telefonen. Så måske den løsning kræver justering, før den er klar til virkeliggørelse.

Endelig skal også de virtuelle valutaer nævnes, da vi højst sandsynligt vil komme til at se mere til dem i fremtiden.

Virtuel valuta, for eksempel Bitcoin, eksisterer kun elektronisk og har ikke status som lovligt betalingsmiddel. Men det kan alligevel anvendes ved nogle betalinger, dog hovedsageligt online.

Fordele ved at droppe kontanterne

Et kontantløst samfund ville alt andet lige bringe en række fordele med sig.

  1. Først og fremmest ville antallet af røverier falde, da der ikke ville være nogle kontanter at røve.

  2. Ligeledes ville det nedbringe udbredelsen af sorte penge, da elektroniske penge kan overvåges.

  3. Oven i hatten ville et kontantløst samfund nedbringe spredningen af bakterier og sygdomme, da studier har vist, at mønter og sedler er fyldt med bakterier.

  4. Derudover ville et kontantløst samfund spare samfundet store summer, da kontantbetalinger i gennemsnit koster det danske samfund cirka syv kroner, mens en Dankort-betaling i gennemsnit koster samfundet cirka tre kroner.

Den store omkostningsforskel skyldes, at kontanter skal flyttes fysisk rundt;

  • Husholdningen bruger tid og måske brændstof på at hente kontanter i pengeinstituttet.

  • Forretningen skal betale løn til personalet, som optæller kontanterne – der i øvrigt tager længere tid at tage imod end en kortbetaling.

  • Et værdihåndteringsselskab bruger tid og brændstof på at fragte kontanterne mellem forretninger og pengeinstitutter.

  • Pengeinstitutternes ansatte hjælper kunder med ind- og udbetalinger.

Alt imens transporteres værdien af Dankort-transaktioner rundt elektronisk og automatisk, hvilket gør, at omkostninger til løn og brændstof holdes på et relativt lavt niveau.

Uenighed om afskaffelse af kontantregel

Der er dog fortsat sociale aspekter af et kontantløst samfund, som kræver overvejelse og nye løsninger. Eksperter på området og forskellige interesseorganisationer er uenige om, hvorvidt kontantreglen skal afskaffes.

Argumenterne for at beholde kontantreglen er, at der er en række befolkningsgrupper (ældre, handicappede, socialt udsatte og børn), som er afhængige af kontanter, fordi der ikke findes nogle alternativer, som de kan eller må håndtere.

Det er der foreløbig ikke en løsning på. Derudover har en sociolog påpeget, at der anvendes flere penge, når penge bliver digitale, hvilket blev bekræftet i et studie af folks forhold til kontanter og digitale betalingsløsninger, som jeg var med til at gennemføre.

Flere deltagere forklarede, at de mistede føling med deres økonomi, når de anvendte betalingskort. Et problem, der ikke findes en løsning på i dag.

For at løse dette problem kunne designerne af fremtidens digitale pengepung på mobiltelefonen forsøge at indarbejde en designmæssig funktion, der aktiveres ved overforbrug. En designmæssig funktion, der ville fremkalde samme følelse, som man oplever, når man bruger kontanter.

Stadig masser af kontanter i omløb

Nu skal det ikke lyde, som om vi får et kontantløst samfund, i dét sekund kontantreglen afskaffes.

For på trods af at vi i stigende grad bruger betalingskort i detailhandlen, er antallet af sedler og mønter i omløb steget hen over de seneste 25 år. Disse kontanter skønnes at indgå i værdiopbevaring primært hos private borgere.

Lovgivningen på betalingsområdet bliver helt sikkert på et tidspunkt liberaliseret, således at forretningsdrivende frit kan vælge kontanter til eller fra. Mit bud er, at dette tidligst vil ske om fem år.

Der vil være kontanter længe endnu

En ændring i lovgivningen vil føre færre kontantbetalinger med sig, men er dog langt fra det samme som en afskaffelse af kontanter. En komplet afskaffelse af kontanter er så futuristisk en tanke, at jeg ikke kan forestille mig, at det vil ske før om 50 år.

Et komplet kontantløst samfund er altså ikke lige om hjørnet, men der vil ske en gradvis bevægelse hen imod et samfund med kontantløse betalinger.

Opgaven for virksomheder, samfund og forskere ligger nu i at udvikle juridiske og teknologiske løsninger, som får alle befolkningsgrupper med på vognen.

I min egen forskning arbejder jeg blandt andet på at forstå fænomenet mobile betalinger fra brugernes, udbydernes, og samfundets perspektiv, og jeg vil i fremtiden forsøge at afdække nogle af de sociale konsekvenser af mobile betalinger.

Artiklen er skrevet i februar 2017 af Mia Olsen, daværende ph.d.-studerende ved Department of Management, Society and Communication, Copenhagen Business School. Olsen arbejder i dag med mobilbetalinger hos den finansielle teknologi-virksomhed BEC.

Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Mia Olsen Det kontantløse samfund MobilePay Dankort Mobilbetaling Betalingskort Kontantreglen Forbrugerombudsmanden

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler