Kontanter får uventet tilbagekomst
Antallet af forbrugere, der betaler med kontanter, er faldet støt i mange år - men sidste år steg antallet pludselig med opsigtsvækkende 66 % i et af vores nabolande.
Brugen af betalingskort og mobilbetalinger steg sidste år i det britiske samfund - men det gjorde antallet af kontante betalinger også.
Der har været en uventet stor stigning i antallet af englændere, der hovedsageligt vælger sedler og mønter til deres daglige forbrug.
Det skriver den britiske avis The Guardian med henvisning til bankorganet UK Finance, der i sin nye årsrapport har undersøgt det britiske betalingsmarked.
I årsrapporten angiver 66 % flere briter end sidste år, at de foretrækker at benytte kontanter til deres hverdagsforbrug.
Det estimerede antal af briter, der 'primært bruger kontanter', er faldet flere år i træk og lå i 2022 på 900.000 mennesker, mens det steg til hele 1,5 millioner sidste år - det højeste tal siden før coronavirus-pandemien.
Hvorfor bruger flere pludselig kontanter?
UK Finance, der står bag undersøgelsen, vurderer, at stigningen kan skyldes de mennesker, der er gået tilbage til at bruge kontanter for at hjælpe med at styre deres privatøkonomi pga. den høje inflation og stigende priser på f.eks. dagligvarer.På det seneste er der nemlig opstået en ny trend til budgetlægning kaldet 'cash stuffing' - eller kontant-konvolutten. Trenden er blevet udbredt gennem de sociale medier. Kontant-konvolutten indebærer opdeling af kontanter i kuverter mærket i forskellige forbrugskategorier som dagligvarer, regninger og juleindkøb. Ideen er, at det skal hjælpe husstande med at holde styr på deres forbrug og opsparing.
Myndigheder følger udviklingen
En talsmand for det britiske finansministerium fortæller, at man vil overvåge situationen med folk, der hovedsageligt bruger kontanter, for at se, om det er starten på en tendens eller blot er et 'statistisk udfald'.Folk med lavere indkomster er mere tilbøjelige til at foretrække mønter og sedler, men befolkningsgruppen inkluderer også velstillede personer, forklarer myndighedernes talsmand.
Ny bevægelse: Kontant-aktivister
Kontant-tilhængerne er ikke nødvendigvis ideologiske modstandere af banker eller bekymrede for privatlivets fred: UK Finance vurderer, at de fleste af kontant-elskerne også har debet- eller kreditkort, og mange betaler deres almindelige regninger elektronisk.Mens mængden af mennesker, der hovedsageligt bruger kontanter, er steget, så er antallet af mennesker, der lever 'stort set kontantløse liv' faktisk også steget – defineret som, at de enten slet ikke bruger sedler eller mønter, eller at de kun bruger kontanter omtrent en gang om måneden. Antallet af briter i denne kategori steg til 22,1 millioner i 2023.
Kontanter kan føles sikkert i en usikker verden
Nogle af kontanternes forkæmpere mener, at kaoset forårsaget af det globale it-udfald i sidste uge understreger risikoen for at bevæge sig mod et kontantløst samfund.Som reaktion på den nye undersøgelse siger hæveautomat-kæden Link, at kontanter "forbliver afgørende for millioner af mennesker":
Derudover har Financial Conduct Authority nu offentliggjort detaljer om de nye beføjelser, som den britiske regering har givet den til at beskytte adgangen til kontanter for forbrugere og små virksomheder. Under de nye kontantregler i Storbritanien, som blev vedtaget af den sidste regering og træder i kraft den 18. september 2024, bliver banker og byggeselskaber forpligtet til at bygge filialer og pengeautomater, hvis et lokalsamfund mangler adgang til kontanttjenester.
Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion
Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen
Feedback
Hvad synes du?
Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Vil du dele artiklen?
Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret
Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark › Læs mere
Læs også
Vil du være foran når priserne stiger?
Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion › Læs mere
Følg prisudviklingen
Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie
Hvordan får man penge til at gro?
Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides