DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 10 kroner i 2015 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

H. C. Andersen får sin egen pengeseddel

H. C. Andersen (1805-1875) blev født i Odense. Han var en dansk forfatter og digter, der er verdensberømt for sine eventyr. (Foto: Oldmoney)
H. C. Andersen (1805-1875) blev født i Odense. Han var en dansk forfatter og digter, der er verdensberømt for sine eventyr. (Foto: Oldmoney)

​Danmark får nye pengesedler fra 2028, men nu afsløres det, hvem der skal pryde de nye 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler, og hvilket tema der vil gå igen på bagsiden.


Eventyr og H. C. Andersen.
Astronomi og Tycho Brahe.
Jordens kerne og Inge Lehmann.
Thuleekspeditionen og Arnarulunnguaq.

Det bliver disse bedrifter og personer, der vil pryde forsiden af næste generation af pengesedler i Danmark og Grønland, mens motiverne på sedlernes bagside får havet som gennemgående tema.

annonce
Det meddeler Danmarks Nationalbank i en pressemeddelelse.

Kontanterne binder os sammen

"En pengeseddel kan binde hele kongeriget sammen, både som betalingsmiddel og som symbol. Vores mål har været at finde bedrifter og personer, der repræsenterer det bedste ved vores land og binder fortiden og nutiden sammen," siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen, der var formand for ekspertgruppen, der har udvalgt motiver og tema til sedlerne.

Vores mål har været at finde bedrifter og personer, der repræsenterer det bedste ved vores land

nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen

Ekspertgruppen har valgt havet, fordi det er en central del af vores fælles identitet, der både har formet vores samfund gennem søfart, handel og fiskeri, og samtidig er et fristed.

"Havet binder os sammen og repræsenterer vores udsyn mod verden. Det har altid været en del af vores samfund og kultur," siger Jeanette Skov Jensen, der er designchef i Nationalbanken og medlem af ekspertgruppen.
FAKTA

Det ved vi om de nye pengesedler

Store bedrifter og havet som motiver

Motiverne på de nye sedlers ene side vil være store bedrifter og personerne bag. De valgte bedrifter og personer er eventyr og H. C. Andersen, astronomi og Tycho Brahe, Jordens kerne og Inge Lehmann samt Thuleekspeditionen og Arnarulunnguaq. Motiverne på sedlernes anden side får havet som gennemgående tema.

Danskerne er blevet spurgt

Den endelige beslutning om motiver og tema er truffet af en ekspertgruppe med deltagelse af eksterne eksperter og Nationalbanken. Beslutningen hviler blandt andet på forslag til motiver fra museer, forsknings- og uddannelsesinstitutioner inden for kunst, kultur- og naturvidenskab og resultaterne af en spørgeskemaundersøgelse med deltagelse af danske og grønlandske borgere.

Nye sedler kommer på gaden fra 2028

I samarbejde med eksterne leverandører vil Nationalbanken nu begynde den del af arbejdet, hvor sedlernes endelige koncept og grafiske udtryk færdiggøres. Det forventes, at designet af den nye seddelserie er færdiggjort i 1. kvartal 2026, hvor Nationalbanken vil offentliggøre sedlernes endelige udseende. De nye sedler sendes i cirkulation fra 2028.

Kilde: Nationalbanken
Ekspertgruppen har bestået af medlemmer fra såvel Nationalbanken som eksterne eksperter.

Gruppen har bl.a. truffet sin beslutning på baggrund af forslag fra 27 museer, forsknings- og uddannelsesinstitutioner og 76.000 besvarelser af Nationalbankens spørgeskema, der har været tilgængeligt for borgere i Danmark og Grønland.

Nationalbanken publicerer i dag rapporten "Motiver og temaer på nye pengesedler fra 2028", som beskriver arbejdet med at finde frem til, at det netop er havet og de fire valgte bedrifter, der skal pryde den kommende seddelserie.

Mere sikre pengesedler

Den nye serie vil sikre, at kontanter også er et sikkert og effektivt betalingsmiddel i fremtiden, og skal afløse den nuværende serie fra 2009 med broer og oldtidsfund.
I samarbejde med eksterne leverandører vil Nationalbanken nu begynde den del af arbejdet, hvor sedlernes endelige koncept og grafiske udtryk færdiggøres.

Det forventes, at designet af den nye seddelserie er færdiggjort i 1. kvartal 2026, hvorefter Nationalbanken vil offentliggøre sedlernes endelige udseende.

Jury: De har bestemt motiverne

På baggrund af det etablerede koncept og de udvalgte motiver og temaer nedsatte Nationalbanken en ekspertgruppe, der indledningsvist skulle udvælge et antal motiver og temaer forud for inddragelsen af borgerne.

Ekspertgruppen var sammensat af eksperter inden for pengesedler, kunst, kultur og naturvidenskab, hvis indsigt og ekspertise skulle være medvirkende til at sikre, at de valgte motiver og temaer afspejlede dansk og grønlandsk kultur og samfund "på en relatérbar, moderne og relevant måde".
annonce
Gruppens arbejde fokuserede udelukkende på det konceptuelle niveau i bestræbelserne på at finde passende temaer og motiver til sedlerne. Det overordnede æstetiske udtryk bestemmes af Nationalbanken i den efterfølgende designproces.

Nationalbankens ekspertgruppe for valg af motiver til nye pengesedler
Eksterne eksperter
  • Anne Hedensted Steffensen, adm. direktør for Danske Rederier, næstformand i Nationalbankens repræsentantskab og Jubilæumsfond

  • Else Marie Kofod, tidl. leder og overarkivar, Dansk Folkemindesamling

  • Gert Posselt, seniorredaktør, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

  • Mikkel Bogh, leder og professor, Center for Practice-based Art Studies, Københavns Universitet

  • Minik Thorleif Rosing, professor, Geologi, Københavns Universitet

  • Mårten Gomer, produktansvarig sedlar och mynt, Sveriges Riksbank

  • Ulla Tofte, direktør, Nationalhistorisk Museum

Deltagere fra Nationalbanken
  • Nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen (formand)

  • Niels Kaas, hovedkasserer

  • Daniel Krarup Rosenstrøm, chef for Indkøb og Kvalitet

  • Jeanette Skov Jensen, designchef

Observatører
  • Rasmus Junggreen Lassen, kontorchef, Erhvervsministeriet

  • Carina Moselund Jensen, sekretariatschef, Danmarks Nationalbank

  • Jakob Mølgaard Heisel, Head of Cash Services and Analysis, Danmarks Nationalbank
Tycho Brahe (1546-1601) blev født i Knutstorp, Skåne (i dag Sverige). Han var en dansk astronom, som betragtes som grundlæggeren af den moderne observerende astronomi. (Foto: Oldmoney)
Tycho Brahe (1546-1601) blev født i Knutstorp, Skåne (i dag Sverige). Han var en dansk astronom, som betragtes som grundlæggeren af den moderne observerende astronomi. (Foto: Oldmoney) De nye sedler sendes i cirkulation fra 2028. Oldmoney følger udviklingen.





Inge Lehmann (1888-1993) blev født på Østerbro i København. Hun var en dansk seismolog og statsgeodæt. Lehmann fremsatte som den første nogensinde teorien om, at jorden har en fast indre kerne. (Foto: Oldmoney)
Inge Lehmann (1888-1993) blev født på Østerbro i København. Hun var en dansk seismolog og statsgeodæt. Lehmann fremsatte som den første nogensinde teorien om, at jorden har en fast indre kerne. (Foto: Oldmoney)

Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen



Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler