DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 10 kroner i 2015 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Minister: Butikker skal tage imod 1000-kronesedlen

SVM-regeringens erfarne erhvervsminister, Morten Bødskov (S), ender i en kovending om 1000-kr.-sedlen. (Foto: Erhvervsministeriet)
SVM-regeringens erfarne erhvervsminister, Morten Bødskov (S), ender i en kovending om 1000-kr.-sedlen. (Foto: Erhvervsministeriet)

Regeringen skifter mening: Først ville erhvervsminister Morten Bødskov (S) give butikker lov til at afvise 1000-kronesedler ved køb under 500 kr. Nu hæves grænsen.


Butikkerne skal have lov at afvise de kostbare 1000-kronesedler fra kunder, når de køber varer for under 500 kr.

Selvom der er godt et år til at danskerne ikke længere har sin store seddel, og 1000 kr.-sedlen afskaffes, var meldingen klar fra erhvervsminister Morten Bødskov (S) i midten af marts.

annonce
“Jeg har hørt eksempler på kunder, der har købt en pakke tyggegummi og betalt med en 1000-kroneseddel. Det er ikke rimeligt for vores butikker, og derfor kommer vi nu med et forslag, der skal hjælpe butikkerne, uden at fratage danskerne muligheden for at komme af med deres kontanter,” forklarede Morten Bødskov ved præsentationen af forslaget om at sætte en nedre beløbsgrænse på 500 kroner, hvis forbrugeren ønsker at betale med 1000-kroneseddel.

Et ønske fra landets butikker, der blev formuleret af bl.a. Dansk Erhverv.

Minister støttede butikkerne – nu gælder det forbrugerne

Men regeringens forslag om en ny kontantlov har vagt frustration blandt forbrugere og kontant-tilhængere, som mener, at butikkerne fortsat skal tage imod de store sedler, selv til mindre køb.

Nu skifter regeringen så standpunkt. Det skriver finans.dk.
FAKTA

Det betyder de nye kontant-regler for dig

Lovforslaget før

En betalingsmodtager har mulighed for at afvise at modtage en 1000-kroneseddel som betaling for en vare, der har en værdi af mindre end 500 kr.

Dette vil f.eks. være tilfældet, hvis varen har en værdi af 490 kr., og betalingsmodtageren dermed skal betale 510 kr. tilbage i byttepenge.

Lovforslaget efter

Det foreslås nu at ændre lovforslaget, så kontantbetalingen skal overstige købesummen med mindst 750 kr., før en betalingsmodtager har mulighed for at afvise at modtage en 1000-kroneseddel som betaling for en vare.

Dette vil f.eks. være tilfældet, hvis varen har en værdi af 240 kr., og betalingsmodtageren dermed skal betale 760 kr. tilbage i byttepenge.

Den foreslåede ændring har til formål at gøre det lettere for forbrugere at betale med en 1.000-kroneseddel end det er tilfældet ved det fremsatte lovforslag. Med den foreslåede ændring vil forbrugeren kunne anvende en 1000-kroneseddel ved flere køb end ved det fremsatte lovforslag.

Butikkerne må ikke tage imod større kontantbeløb

Fra 1. marts 2024 er det ulovligt

... for butikker at modtage mere end 14.999,50 kr. i kontanter. Det er uanset om betalingen sker på én gang eller opdelt i flere betalinger, som har med hinanden at gøre.

Det er stadig lovligt

... at udbetale mere end 14.999,50 kr. i kontanter til privatpersoner.

Overtrædelse af kontantforbuddet straffes

... ifølge hvidvaskloven med bøde til den erhvervsdrivende. For hver lovovertrædelse udgør nøden 25 % af det beløb over beløbsgrænsen, som butikken har modtaget - dog mindst 10.000 kr. pr. overtrædelse.

Kontantforbudsgrænsen blev vedtaget af Folketinget den 22. februar 2024 og trådte i kraft den 1. marts 2024

Erhvervsministeriet og Dansk Erhverv
"Jeg ønsker at imødekommende de bekymringer høringssvarene har rejst, og derfor vedlægger jeg et ændringsforslag, hvor undtagelsen ændres, så den alene omfatter kontantbetalinger, der overstiger købesummen med 750 kr.," skriver ministeren i et brev til Folketingets erhvervsudvalg.

Betaling med 1000-kronesedler er blevet et aktuelt politisk tema, da Nationalbanken i "fælles forståelse" med erhvervsminister Morten Bødskov i november bekendtgjorde, at bruge deres 1000-kronesedler i butikkerne, hvilket igen fået detailhandlen til at klage over, at det øger butikkers risiko for tyveri og indbrud, fordi de store pengesedler kræver uforholdsmæssigt mange byttepenge.

Samtidig har butikker, som har afvist at modtage 1000-kronesedler, fået kritik fra Forbrugerombudsmanden, der for nylig indskærpede, at butikker med kontantreglen er forpligtet til at modtage alle pengesedler, "uanset at købesummen er lav".
Det førte til regeringens lappeløsning med 500 kroners-reglen, som nu foreslås ændret til en 250 kroners-regel.

Lovforslaget – og 250 kroners-reglen - ventes til afstemning i folketingssalen den 4. juni, og meldingen er, at "loven træder i kraft dagen efter bekendtgørelse i Lovtidende." Du kan læse hele lovforslaget her.



annonce












Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen



Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Morten Bødskov 1000-kronesedler

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler