DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Nu vender 50'eren tilbage til hæveautomaten

Kontanthåndteringsselskabet Nokas har besluttet at teste, om der er efterspørgsel på at kunne hæve 50'ere i de danske hæveautomater. (Foto: Nokas)
Kontanthåndteringsselskabet Nokas har besluttet at teste, om der er efterspørgsel på at kunne hæve 50'ere i de danske hæveautomater. (Foto: Nokas)

Den norske kontanthåndterings-udbyder, der står bag den landsdækkende tjeneste KONTANTEN, genindfører nu Danmarks mindste pengeseddel i deres automater.


Nokas har besluttet at teste, om danskerne har brug for 50-kronesedlen igen.

Beslutningen kommer i forlængelse af, at danskerne opfordres til at kunne klare sig i omtrent tre dage – kontanter er en del af myndighedernes anbefalinger til beredskabet. Esbjerg og Vinding er to af de udvalgte byer.

annonce
Siden 2019 har der ikke været 50-kronesedler i de danske hæveautomater, men de kan nu være på vej tilbage igen, fordi danskerne er blevet opfordret til at have mindre beløb liggende i kroner og sedler i tilfælde af kriser.

Det kan være en krise, hvor digitale betalingsmuligheder er ude af drift f.eks. i forbindelse med strømnedbrud eller hacking. Den samme anbefaling, som man har i de øvrige nordiske lande.

Og det er i den forbindelse, at Nokas, som blandt andet er ansvarlig for drift af KONTANTEN og for egne hæveautomater, har besluttet at gøre de mindre sedler mere tilgængelige igen.

"Vi støtter op om regeringens øgede fokus på beredskab, og kontanter udgør en vigtig infrastruktur, hvis de digitale betalingsmetoder svigter."
FAKTA

Historien om 50-kronesedlen

En halvtredskroneseddel er den mindste pengeseddel i Danmark.

50-kronesedlen har siden pengeombytningen i 1945 eksisteret i fem forskellige design. Den seneste blev som den første seddel i den nye 2009-serie udsendt 11. august 2009.

Nationalbanken udsendte i 1957 en 50-kroneseddel med talordet "femti", der blev gentaget på 1972- og 1997-serien. Tidligere 50-kronesedler stavede tallet "halvtre(d)sindstyve", og de nye 50-kronesedler staver tallet "halvtreds".

Den 7. maj 1999 kom 1997-seriens 50-kroneseddel i cirkulation. På forsiden var der et portræt af forfatteren Karen Blixen, på bagsiden en kentaur. Kentauren er inspireret af et stenrelief fra Landet Kirke på Tåsinge.

50'eren i dag

På forsiden af 2009-seriens 50-kroneseddel er et billede af Sallingsundbroen, som forbinder halvøen Salling med Limfjordsøen Mors.

På bagsiden er et billede af Skarpsallingkarret, som er et lerkar fra Skarp Salling i Himmerland. Det blev lavet ca. 3250 f.Kr., og blev fundet ved en gravhøj år 1891.

Derudover er der en såkaldt motion-tråd, som har 3D-effekt, en tråd som kun er synlig, når sedlen holdes op mod lyset, og et lille mærke med form som karpsallingkarret, som reflekterer lyset i forskellige farver, og et vandmærke af et vikingeskib.

Kilde: Nationalbanken
"Derfor er det også helt naturligt for os at se på muligheder og komme med løsninger," siger administrerende direktør Morten Kierkegaard og fortsætter:

Mindre pengesedler til kriser

”Det ligger jo lige for at give borgerne mulighed for at hæve mindre sedler, når det nu er dét, som Nationalbanken og beredskabsstyrelsen anbefaler, at vi skal have liggende."

"Men vi er usikre på hvor stort behovet er, så nu afprøver vi på fem forskellige automater fem forskellige steder i landet, og vurderer hvor stor efterspørgslen er, inden vi ruller 50-kronersedlerne ud på hele ATM-flåden," siger han.

De første 50-kronesedler blev udbetalt fra Nokas' hæveautomater fredag den 13. september 2024.





annonce












Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen



Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
50-kroneseddel Hæveautomat Morten Kierkegaard Nokas

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler