DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Inflationen tredobles: Dyrere at være dansker

Man skal have godt 1/50-del flere af dem her, for at kunne købe det samme som for bare et år siden i Danmark. (Foto: Oldmoney/Nationalbanken)
Man skal have godt 1/50-del flere af dem her, for at kunne købe det samme som for bare et år siden i Danmark. (Foto: Oldmoney/Nationalbanken)

Priserne i Danmark tager et markant spring opad og ender i maj på 2,2 %. Især stigende energipriser gør den danske krone mindre værd, viser ny opgørelse.


Prisstigningerne begynder igen at rykke på sig i Danmark.

Inflationen stiger i maj til 2,2 % - det svarer til næsten en tredobling, når man sammenligner med april, hvor inflationen endte på bare 0,8 %.

annonce
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik i deres månedlige opgørelse af inflationsraten herhjemme.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som ser bort fra udsving i energi og ikke-forarbejdede fødevarer, stiger en lille smule til 1,6 % i maj fra 1,5 % måneden før.

Lønstigningerne har ramt det højeste i 25 år, som kan give ny medvind til inflationen

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, om den højere inflation i Danmark

Højere elregning til danskerne

Den højere inflation i maj skyldes primært stigende priser på el, lyder det fra statistikmyndigheden.

Der er dog tale om en ventet stigning, og derfor er der heller ikke grund til at gå i panik, mener økonomer, der følger den danske inflation tæt.
FAKTA

Inflation i Danmark, maj 2024

Kilde: Danmarks Statistik, 10. juni 2024
"Det (stigningen, red.) skyldes nemlig, at priserne oplevede et noget nær historisk dyk i maj sidste år med fald i energipriserne," lyder det i en skriftlig kommentar fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

"Og da inflationen oftest måles som en årlig prisændring, så får sidste års prisdyk altså inflationen til at skyde op nu her," noterer han videre.

Prisfald på benzin og møbler

Også sommerhusleje, flyrejser og fødevarer trak indekset op den seneste måned.

Fra april til maj var forbrugerprisindekset uændret. Isoleret set trak prisstigninger på leje af sommerhus, flyrejser og fødevarer indekset op med 0,18 %.
Modsat trak prisfald på pakkerejser, møbler og boligudstyr samt benzin indekset ned med 0,24 %.

Vi betaler mere i husleje

Tjenester er i gennemsnit steget 3,2 % det seneste år - det skyldes hovedsageligt prisstigninger på husleje. Varer er i gennemsnit steget 1,0 % det seneste år, hvilket især altså løftes af prisstigninger på elektricitet.

Økonomer: Højere løn giver inflation

Selv om der ikke er grund til panik, så er det absolut et scenarie, at inflationen også i de kommende måneder kan pege op, mener han.
annonce
"Lønstigningerne har ramt det højeste i 25 år, som kan give ny medvind til inflationen. Det efterlader et omkostningspres hos virksomhederne, og samtidig øger de høje lønstigninger danskernes købekraft."

"Begge dele giver grobund for en højere inflation gennem omkostningspres, stigende efterspørgsel og et tiltagende privatforbrug."
Det er især prisen på elektricitet der trækker inflationen op - danskernes elregning er steget med 1,1 % det sidste år. Her ilandføring af det såkaldte COBRA-søkabel på Fanø. (Foto: Energinet)
Det er især prisen på elektricitet der trækker inflationen op - danskernes elregning er steget med 1,1 % det sidste år. Her ilandføring af det såkaldte COBRA-søkabel på Fanø. (Foto: Energinet) Han forventer dog ikke, at inflationen igen bliver alarmerende høj, og mange danskeres lønstigninger vil også kunne hamle op med det, forudser han.

Det samme vurderer Palle Sørensen, der er cheføkonom hos Nykredit. "Vores bedste bud er, at vi lander på en inflation på 2,5 % i december – samt at vi får en let forhøjet inflation de kommende år."

"Men det er ikke noget, der vil true danskernes privatøkonomi med de nuværende lønstigningstakter," skriver han i sin analyse.

EU: Danmark i føresædet

Danmarks EU-harmoniserede inflation lå på 2,1 % i maj. Tallene for maj er endnu ikke offentliggjort på europæisk niveau, men i april var den EU-harmoniserede inflation samlet for de 27 EU-lande uændret i forhold til marts, hvor den var 2,6 %.

EU-landene med lavest EU-harmoniseret inflation i april var Litauen med 0,4 %, Danmark med 0,5 %. og Finland med 0,6 %. EU-landene med højst EU-harmoniseret inflation i april var Rumænien med 6,2 %, Belgien med 4,9 % og Kroatien med 4,7 %.

Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen

Det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks (HICP) opgøres på en måde, der sikrer, at tallene er sammenlignelige på tværs af landene. Forskellen mellem det danske forbrugerprisindeks og HICP er, at udgifter til ejerboliger ikke indgår i HICP.

Eurostat offentliggør de samlede inflationstal for de 27 EU-lande én gang månedligt. Tallene for maj udkommer 18. juni 2024.

Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Danmarks Statistik Arbejdernes Landsbank Nykredit Jeppe Juul Borre Palle Sørensen Elpriser Benzinpriser Huslejepriser

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler