Dansk inflation står i stampe
I september steg det samlede forbrugerprisindeks med 1,3 % i forhold til samme måned året før. I august var den tilsvarende stigning bare 0,1 % højere.
Ændringen i inflationen mellem august og september skyldes bl.a. prisfald på elektricitet fra august til september i år.
Det noterer Danmarks Statistik i deres månedlige opgørelse over den samlede prisudvikling i landet.
Forbrugerprisindekset ekskl. energi og ikke-forarbejdede fødevarer (kerneinflationen) havde en årsstigning på 1,6 % i september, hvilket primært skyldes prisstigninger på husleje. I august havde kerneinflationen en årsstigning på 1,2 %.
Højere husleje bidrog mest til prisudviklingen det seneste år
Produktgruppen boligbenyttelse, elektricitet og opvarmning havde den største påvirkning på det samlede forbrugerprisindeks i september.Isoleret set bidrog produktgruppen med 0,74 % af årsstigningen i det samlede forbrugerprisindeks.
Leje af sommerhus trak indekset ned
Fra august til september faldt forbrugerprisindekset med 0,3 %.Isoleret set trak prisfald på leje af sommerhus, elektricitet og brændstof indekset ned med 0,69 %. Modsat trak prisstigninger på tøj, sko og fødevarer indekset op med 0,31 %.
Litauen havde den laveste inflation
Danmarks EU-harmoniserede inflation lå på 1,2 % i september. Tallene for september er endnu ikke offentliggjort på europæisk niveau, men i august faldt den EU-harmoniserede inflation samlet for de 27 EU-lande til 2,4 % fra 2,8 % i juli.EU-landene med højst EU-harmoniseret inflation i august var Rumænien med 5,3 %, Belgien med 4,3 % og Polen med 4,0 %. Det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks (HICP) opgøres på en måde, der sikrer, at tallene er sammenlignelige på tværs af landene.
Forskellen mellem det danske forbrugerprisindeks og HICP er, at udgifter til ejerboliger ikke indgår i HICP. Eurostat offentliggør de samlede inflationstal for de 27 EU-lande én gang månedligt.
Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion
Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen
Feedback
Hvad synes du?
Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Vil du dele artiklen?
Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret
Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark › Læs mere
Læs også
Vil du være foran når priserne stiger?
Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion › Læs mere
Følg prisudviklingen
Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie
Hvordan får man penge til at gro?
Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides