DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Nu falder dansk inflation igen

200-kronesedler gøres klar til at blive distribueret i det danske samfund. Frem til 2016 blev pengesedlerne trykt i Danmark. (Foto: Danmarks Nationalbank)
200-kronesedler gøres klar til at blive distribueret i det danske samfund. Frem til 2016 blev pengesedlerne trykt i Danmark. (Foto: Danmarks Nationalbank)

Inflationen er tilbage under 2 %. Det er godt nyt for de danske forbrugere. Men priserne vil snart stige igen, advarer ekspert. Se hvilke varer der bliver billigere.


Der er igen positive nyheder for dansk økonomi.

Efter at inflationen blev tredoblet i maj er den nemlig nu tilbage under 2 %.

annonce
Dugfriske tal fra Danmarks Statistiks opgørelse af forbrugerprisindekset viser, at priserne i juni var 1,8 % højere i Danmark end i samme måned sidste år. Altså 10 % mindre end Nationalbankens mål for dansk inflation på 2 %.

Dermed falder inflationen med 0,4 % i forhold til inflationsraten i maj.

Inflationen er faldet gevaldigt til ro og er igen under 2 %. Det er en verden til forskel, fra da den toppede i over 10 % for mindre end to år siden

Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til inflationstallene for juni 2024

Dyrere el og husleje er skurken

Højere priser på elektricitet og husleje er den vigtigste kilde til højere priser det sidste år.

Men også tjenesteydelser som kulturoplevelser, restauranter og transport er blevet dyrere.
FAKTA

Hvad er inflationen i Danmark?

Inflation og kerneinflation i Danmark, juni 2024

Vækstbidrag i hovedgrupper for inflationen i Danmark, juni 2024

Hvilke varer falder mest i pris?

Få overblikket over inflationen i Danmark. Se f.eks. hvilke 15 varer der er blevet dyrest den sidste måned og få listen over de produkter, der falder mest i pris i de danske supermarkeder lige nu, på Oldmoney Inflation.

Kilde: Danmarks Statistik, 10. juli 2024

Fødevarer blev dyrere

Fra maj til juni var forbrugerprisindekset uændret.

En lang række varer, herunder tøj, alkohol og kommunikation koster stort set det samme som for 12 måneder siden.

Isoleret set trak prisstigninger på fødevarer, hotelovernatninger og pakkerejser indekset op med 0,22 %.

Derfor dykker inflationen

Modsat trak prisfald på tøj, radio/TV-udstyr samt nye biler indekset ned med 0,21 %.
Afstemning

Hvad synes du om, at inflationen er faldet til ro?

Den lavere inflation i juni i forhold til maj skyldes blandt andet, at leje af sommerhuse er steget mindre i pris mellem maj og juni i år i forhold til samme periode sidste år.

Én type varer er blevet billigere i Danmark

Mens samtlige varegrupper er blevet dyrere i Danmark siden juni 2023, adskiller en bestemt kategori sig - denne paraply af varer i de danske butikker er nemlig rent faktisk blevet billigere end for et år siden. Der er tale om møbler, som ifølge Danmarks Statistik gennemsnitligt er faldet hele 5,6 % i pris, når man sammenligner prisskiltene i juni med samme måned sidste år.

Priskategorien omfatter, foruden møblement, også husholdningsudstyr samt husholdningstjenester.
annonce

"Det kan vi godt glæde os over"

Fra Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, lyder det, at inflationen er faldet til ro.

"Det er en verden til forskel fra, da inflationen toppede i mere end 10 % for mindre end to år siden," skriver han i en kommentar og tilføjer:
 Brian Friis Helmer er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank. Han fremhæver at inflationen er faldet til ro. (Foto: Arbejdernes Landsbank)
Brian Friis Helmer er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank. Han fremhæver at inflationen er faldet til ro. (Foto: Arbejdernes Landsbank) "Og selvom priserne ikke decideret falder, så er det gode nyheder, at priserne igen har fundet roen. Det betyder, at danskerne igen genvinder købekraft, når lønningerne løber hurtigere end inflationen."

Fra Sydbank, hvor Søren Kristensen er cheføkonom, er meldingen, at det netop offentliggjorte tal er et, vi kan glæde os over. "Det er en højere inflation end før pandemien, men ikke nok til at følge med lønningerne. Heller ikke et mere normalt scenarie, så det kan vi godt glæde os over."

Kan ryge helt ned på 1 %

Tilbage i Arbejdernes Landsbank vurderer Brian Friis Helmer, at inflationsfaldet kan blive yderligere forstærket og allerede om en måned lyde på 1 %.
 Møbler er som den eneste varegruppe i Danmark faldet i pris det sidste år, noterer Danmarks Statistik. (Foto: Lauritz.com)
Møbler er som den eneste varegruppe i Danmark faldet i pris det sidste år, noterer Danmarks Statistik. (Foto: Lauritz.com) "Årsagen til det er, at der i juli sidste år var en nærmest historisk månedlig stigning i priserne, som særligt skyldtes bortfald af afgiftslempelse på strøm. Og netop sidste års stigning kan få den effekt, at det vil sende inflationen et stykke ned i juli," skriver han.

Mod slutningen af året venter den danske bank dog, at inflationen vil befinde sig mellem 2 og 3 %.

Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen

"Lønstigningerne ligger på det højeste i mere end 30 år, og det kan give ny medvind til inflationen. Lønstigningerne giver et omkostningspres hos virksomhederne, og danskerne får øget købekraften," skriver han og tilføjer:

"Det giver grobund for højere inflation via omkostningspresset, højere efterspørgsel og øget privatforbrug. Vi forventer dog ikke, at inflationen igen bliver alarmerende høj, og mange danskeres lønstigninger vil også kunne hamle op med det."

Danskerne får højere løn

Dagens inflationstal for juni står i skarp kontrast til de tal, vi så i oktober 2022. Her toppede inflationen med svimlende 10,2 %.

Dermed blev der skåret en gevaldig luns af danskernes realløn i den periode, da lønstigningerne samtidig lå på blot 3,5 %.

Det tab er dog ved at være gjort op. Således viste de seneste tal for lønstigninger fra Dansk Arbejdsgiverforening, at lønningerne steg 6,5 % i andet kvartal i år i forhold til samme periode sidste år.

"Det er de kraftigste lønstigninger i mere end 30 år, om end en del af stigningen skyldes ekstraordinære forhold som følge af forøgelse af pensionsbidrag og fritvalgsordning," tilføjer Brian Friis Helmer.

"Inflationen er faldet gevaldigt til ro og befinder sig igen under 2 % Det er en verden til forskel, fra da inflationen toppede i mere end 10 % for mindre end to år siden," konstaterer privatøkonomen i Arbejdernes Landsbank.

"Selvom priserne ikke decideret falder, så er det gode nyheder, at priserne igen har fundet roen. Det betyder, at danskerne igen genvinder købekraft, når lønningerne løber hurtigere end inflationen," fortsætter han.

Søren Kristensen, cheføkonomen i Sydbank, er også begejstret for, at inflationen igen er lavere end de ledende centralbankers målsætning på 2 %.

"Der sidder derfor nok også en centralbankdirektør eller to rundtomkring og kigger misundeligt på den danske inflation. Og velsagtens også den danske økonomi i det hele taget," bemærker eksperten.

Smil fra fagbevægelsen: Lønnen rækker længere

Hos Dansk Metal har cheføkonom Erik Bjørsted også et smil på læben. Den lave inflation betyder nemlig, at danskernes realløn stiger.

"Lønstigningerne på det private arbejdsmarked er de højeste i 35 år, og mange lønmodtagere oplever nu, at lønnen igen rækker længere, når de er ude at handle," skriver han i en kommentar.

Lønmodtagernes købekraft er ifølge Erik Bjørsted efterhånden genoprettet på det private arbejdsmarked, omend forrige års inflationskrise betyder, at de er gået glip af to års reallønsfremgang.

"Den gennemsnitlige realløn blandt de privatansatte er i dag ca. 0,8 % højere end for tre år siden. Men lønmodtagerne er stadig bagud på point. Normalt har lønmodtagerne en reallønsfremgang på lidt over 1 % om året. Altså ville reallønnen normalt være ca. 3 % højere i dag end for tre år siden," fastslår han.

Virksomhederne: Gode takter - men ugler i mosen

Selv om inflationen er steget svagt over de seneste måneder, mener man hos Dansk Industri, at junitallet på 1,8 % et godt signal for danskernes økonomi.

"Danskerne oplever lige nu en kraftig forbedring af deres realløn. Forbrugerne er kommet i bedre humør i takt med at inflationen er kommet ned. Forbrugertilliden er ikke prangende, men ligger på det højeste niveau i næsten 2,5 år," siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI) i en pressemeddelelse.

Men ikke alt er fryd og gammen, hvis man skal tro Danmarks andenstørste erhvervsorganisation.

Cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer, advarer om, at Danmark bevæger sig ind i en mere risikofyldt periode, hvor en indenlandsk skabt inflationskrise "bestemt ikke kan udelukkes".

"Konkret er presset på arbejdsmarkedet fortsat stort, samtidig med at lønvæksten er tiltaget til et niveau over 5 %. Det sker tilmed på et tidspunkt, hvor aktiviteten i dansk økonomi er tiltaget på ny, samtidig med at beskæftigelsen fortsat stiger ufortrødent," bemærker han.

Alt sammen øger ifølge Tore Stramer risikoen for en løn-pris-spiral.

"Udviklingen bør derfor også følges tæt," nævner han.

Inflationsekspert: Pas på - priserne vil stige til efteråret

Selvom dagens tal er godt nyt under dansk økonomi, forventer Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, at inflationen igen vil stige de kommende måneder.

"Bortset fra elprisen regner vi med, at inflationen vil få lidt mere fart på i de kommende måneder, ikke mindst fordi lønstigningerne dårligt kan undgå at smitte af på forbrugerpriserne," vurderer han.

Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, forventer af samme årsag en inflation på omkring 3 % ved årsskiftet.

Han bider mærke i, at de høje lønstigninger på omkring 5 %, som mange har oplevet, kommer på et tidspunkt, hvor der er kommet gang i økonomien igen, og hvor beskæftigelsen fortsætter med at stige.

På længere sigt vil inflationen stige og befinde sig et sted mellem 2-3 % frem mod slutningen af året ifølge Brian Friis Helmer.

"Lønstigningerne ligger på det højeste i mere end 30 år, og det kan give ny medvind til inflationen. Lønstigningerne giver et omkostningspres hos virksomhederne, og danskerne får øget købekraften," skriver han.

Hos Arbejdernes Landsbank forventer man dog en inflation på mellem 2 og 3 % senere på året grundet de voldsomme lønstigninger, vi har set i Danmark efter den høje inflation de seneste to år.

I andet kvartal i år er lønningerne steget med 6,5 %, hvilket er de højeste lønstigninger i mere end 30 år, og det forventes at kunne give 'ny medvind til inflationen'.

"Vi forventer dog ikke, at inflationen igen bliver alarmerende høj, og mange danskeres lønstigninger vil også kunne hamle op med det," skriver Brian Friis Helmer.

Letland har laveste inflation i Europa

Mens Danmarks EU-harmoniserede inflation altså lå på 1,8 % i juni, er tallene for juni er endnu ikke offentliggjort på europæisk niveau.

Men i maj steg den EU-harmoniserede inflation samlet for de 27 EU-lande til 2,7 % fra 2,6 % i april.

EU-landene med lavest EU-harmoniseret inflation i maj blev Letland med runde 0,0 %, Finland med 0,4 % og Italien med 0,8 %.

Omvendt var EU-landene med højst EU-harmoniseret inflation i maj Rumænien med 5,8 %, Belgien med 4,9 % og Kroatien med 4,3 %

Det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks (HICP) opgøres på en måde, der sikrer, at tallene er sammenlignelige på tværs af landene. Forskellen mellem det danske forbrugerprisindeks og HICP er, at udgifter til ejerboliger ikke indgår i HICP.

Eurostat offentliggør de samlede inflationstal for de 27 EU-lande én gang månedligt. Tallene for juni udkommer 17. juli 2024.

Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Forbrugerprisindeks Danmarks Statistik Arbejdernes Landsbank Sydbank Dansk Arbejdsgiverforening Dansk Metal Dansk Industri Dansk Erhverv Danske Bank Eurostat Letland Huslejepriser Elpriser Møbelpriser Brian Friis Helmer Søren Kristensen Erik Bjørsted Allan Sørensen Tore Stramer Las Olsen

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler