DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 10 kroner i 2015 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Inflationen falder betydeligt

Prisstigningerne i Danmark har dæmpet sig - men inflationen vil stige igen senere på året, advarer økonom. (Foto: Adobe)
Prisstigningerne i Danmark har dæmpet sig - men inflationen vil stige igen senere på året, advarer økonom. (Foto: Adobe)

Prisen på strøm er steget markant mindre i år end sidste år. Det har fået inflationen til at falde fra juni til juli.


Inflationen i Danmark falder med hastige skridt mod 1 %.

I juli var forbrugerpriserne nemlig blot 1,1 % højere end i samme måned sidste år, mens de tilsvarende i juni var steget med 1,8 % ift. året før.

annonce
Det viser den dugfriske opgørelse over prisstigningerne i Danmark, som udkom mandag morgen fra Danmarks Statistik.

Ny stigning venter lige om hjørnet

Det store fald i inflationen i juli skal ikke ses som udtryk for at inflationspresset i dansk økonomi nu igen er kraftigt aftagende. Faldet i inflationen skyldes langt overvejende teknik og kan tilskrives at sidste års midlertidige suspension af elafgiften nu ikke længere påvirker inflationstallene.

Sådan vurderer organisationen Dansk Erhverv dagens tal.

Den lavere inflation i juli skyldes nemlig i særdeleshed, at elektricitet er steget markant mindre i pris i juli i forhold til sidste år.
FAKTA

Hvad er inflationen i Danmark?

Inflation og kerneinflation i Danmark, juli 2024

Vækstbidrag i hovedgrupper for inflationen i Danmark, juli 2024

Hvilke varer falder mest i pris?

Få overblikket over inflationen i Danmark. Se f.eks. hvilke 15 varer der er blevet dyrest den sidste måned og få listen over de produkter, der falder mest i pris i de danske supermarkeder lige nu, på Oldmoney Inflation.

Kilde: Danmarks Statistik, 12. august 2024
“Det bør dog bemærkes, at kerneinflationen, der netop måler inflationen eksklusiv energi og ikke-forarbejdede fødevarer, aftog til 1 % i juli. Der er altså ingenlunde tale om et stigende inflationspres i dansk økonomi i øjeblikket. Det er sig selv overraskende med tanke på, at lønvæksten er ekstraordinært høj i øjeblikket og presset på arbejdsmarkedet fortsat er betydeligt,” skriver cheføkonom Tore Stramer i en kommentar mandag.

Husleje og sommerhuse blev dyrere

Tjenester er i gennemsnit steget 2,4 % det seneste år, hvilket hovedsageligt skyldes prisstigninger på husleje. Varer er i gennemsnit faldet 0,2 % det seneste år, hvilket især skyldes prisfald på nye biler samt møbler og boligudstyr.

Forbrugerprisindekset ekskl. energi og ikke-forarbejdede fødevarer (kerneinflationen) havde en årsstigning på 1,0 % i juli, hvilket primært skyldes prisstigninger på husleje.

Isoleret set trak prisstigninger på leje af sommerhus, pakkerejser og fødevarer indekset op med 1,10 %. Modsat trak prisfald på tøj, hotelovernatninger samt sko ned med 0,24 %.
Afstemning

Hvordan mærker du inflationen?

Udsigt til stigende inflation mod nytår

“Når vi ser fremad, så forventer vi, at inflationen igen vil begynde at stige moderat til et niveau omkring 3 % ved årets udgang. Det afspejler at lønstigningerne er tiltaget og at virksomhederne generelt har svært ved absorbere de højere lønomkostninger i indtjeningen. Her bør det bemærkes, at lønvæksten i øjeblikket ligger på det højeste niveau i 37 år. Dertil vil en række materialeomkostninger, samt elpriserne, ikke længere trækker inflationen ned i samme omfang som tidligere,” noterer Dansk Erhverv.

Risiko for løn-pris-spiral

Nu og her er den højere danske inflation ikke en stor udfordring for dansk økonomi og de danske forbrugere. De fleste private lønmodtagere har indhentet reallønstabet fra inflationskrisen i 2022 og lønvæksten må fortsat betegnes som høj, mener cheføkonomen. “Når det er sagt, så har vi nu bevæget os ind i en mere risikofyldt periode, hvor en indenlandsk skabt inflationskrise bestemt ikke kan udelukkes. Konkret er presset på arbejdsmarkedet fortsat stort samtidig med, at lønvæksten er tiltaget til et niveau over 5 %. Det sker tilmed på et tidspunkt, hvor aktiviteten i dansk økonomi er tiltaget på ny, samtidig med at beskæftigelsen fortsat stiger pænt. Det øger selvsagt risikoen for en løn-pris-spiral og udviklingen bør derfor også følges tæt,” mener Tore Stramer.

Finland havde den laveste inflation i EU

Danmarks EU-harmoniserede inflation lå på 1,0 % i juli.
annonce
Tallene for juli er endnu ikke offentliggjort på europæisk niveau, men i juni faldt den EU-harmoniserede inflation samlet for de 27 EU-lande til 2,6 % fra 2,7 % i maj.

EU-landene med lavest EU-harmoniseret inflation i juni var Finland med 0,5 %, Italien med 0,9 % og Litauen med 1,0 %.

EU-landene med højst EU-harmoniseret inflation i juni var Belgien med 5,4 %, Rumænien med 5,3 % og Island med 5,0 %.

Det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks (HICP) opgøres på en måde, der sikrer, at tallene er sammenlignelige på tværs af landene. Forskellen mellem det danske forbrugerprisindeks og HICP er, at udgifter til ejerboliger ikke indgår i HICP. Eurostat offentliggør de samlede inflationstal for de 27 EU-lande én gang månedligt.

Tallene for juli udkommer 20. august 2024.





Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen



Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Tore Stramer Dansk Erhverv

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler