DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 10 kroner i 2015 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Danskernes elregninger eksploderer: Han fik nok

Hvor bliver lovgivningen af, der skal beskytte os mod elselskaberne, spørger investor og tidligere topchef Birger Hauge i debatindlæg på Oldmoney. (Foto: Privat)
Hvor bliver lovgivningen af, der skal beskytte os mod elselskaberne, spørger investor og tidligere topchef Birger Hauge i debatindlæg på Oldmoney. (Foto: Privat)

Elpriserne er de seneste år steget med rekordfart - og forbrugerne har ingen chance for at gennemskue deres regning. Erhvervsmanden Birger Hauge fra Store Heddinge har nu taget sagen i egen hånd.


Dette er et debatindlæg - det er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Oldmoney skal overholde de presseetiske regler. Send dit eget debatindlæg til redaktion@oldmoney.dk.

Nu gider jeg ikke mere!

annonce
Jeg havde ikke regnet med at jeg skulle gå på de politiske barrikader igen, men de aktuelle rekordhøje elpriser sætter igen en forfejlet dansk energipolitik i et meget kritisk lys.

Politikerne på Christiansborg har tilladt teknokrater og pirater i elbranchen at konstruere en helt uigennemsigtig prisstruktur. Næsten ingen forstår sproget i deres elregninger.

Mine frikadeller bliver i dag stegt på induktionspladen til 99 øre pr. kilowatt i stedet for de 6 kroner, familier i Danmark uden egen batterireserve i huset betaler.

Birger Hauge, tidl. erhvervsleder

Forbrugerne må på aftenkursus for at kunne gennemskue, hvad deres elselskab opkræver dem - begreber som spidslast, højlast og lavlast, høje afregningspriser, uigennemsigtige abonnementspriser. Snart vil også balanceudligning dukke op som regningselement.

Jeg tror desværre ikke på at politikerne tør slippe skulderen på energibranchens lobbyister. Og da slet ikke med den siddende energiminister (Lars Aagaard, Moderaterne, red.), tidligere kendt som den dygtigste lobbyist elbranchen nogensinde har set - han har vist ikke skiftet side endnu.

Deltag i debatten

Vil du også gøre din mening gældende? Oldmoney bringer debatindlæg om inflation, prisudvikling og pengenes værdi i samfundet. Redaktionen forbeholder sig retten til at redigere og forkorte indsendte indlæg.

Send debatindlæg

Politikerne er for sløve

Et væsentligt element, som kunne forebygge de ekstremt høje elpriser, vi ser på sådan en sol- og vindløs vinterdag som her i december, ville være, at inddrage de mange gigawatt-bilbatterireserver, der allerede nu findes i den danske elbilspark.

Teknologien til at stille dem til rådighed for manglende sol og vind har været her længe – men udviklingen er gået i stå, fordi energibranchen og Christiansborg ikke tør komme med en afregningsmodel for, hvad ejerne af bilbatterierne skal have i betaling for at stille deres bilbatterier til rådighed for det store fælles elnet.

I dag er der ca. 350.000 elbiler i Danmark, med udgangen af 2025 vil der være 500.000 elbiler og med udgangen af 2030 vil vi have en million elbiler.

Resultatet af den manglende politiske handling er, at penge - som kunne være brugt på ægte grøn omstilling - nu igen havner på energibørserne. Lur mig, om vi i disse dage ikke kreerer nogle flere milliardærer blandt de dygtige elbørshandlere.
Afstemning

Kan du gennemskue din elregning?

Fik nok: Nu starter han selv

Jeg har konkluderet, at jeg ikke gider at vente på en politisk løsning. Nu vil jeg selv være elproducent og elhandler.

Jeg har netop udstyret mit hus med en kraftig solcelleløsning og et stort husbatteri - så nu køber jeg kun strøm om natten til den absolut billigste pris og så supplerer jeg med solcellestrøm, når det er tilgængeligt. Det paradoksale er, at jeg tjener flere penge på at handle strøm på de rigtige tidspunkter end ved min egen solcelleproduktion. Så mine frikadeller bliver i dag stegt på induktionspladen til 99 øre pr. kilowatt i stedet for de 6 kroner, familier i Danmark uden egen batterireserve i huset betaler.

Jeg overvejer om mit næste træk skal være at købe en stak udtjente Fisker-elbiler, pille batterierne ud af dem og bygge dem om til husbatterier. For jeg må jo ikke bruge dem medens de sidder i bilen! Det er ganske vist.
annonce
Mit indlæg er suppleret med et billede af en af mine nye pengemaskiner. For nørderne kan jeg oplyse, at jeg derhjemme nu har installeret et 30 kWh husbatteri, en 12 kWh inverter (som kan gennemføre en række interessante processer, når der skal udvides) samt 54 m2 solceller på taget.

Og lige om lidt styres alt dette af et AI-baseret indkøbs- og styringssystem, så jeg ikke selv behøver at ‘møde på elbørsen’ hver eftermiddag, når danskernes aktuelle elpris skal fastsættes.
Birger Hauge fra Store Heddinge har fået nok af de stigende priser. Nu er han selv blevet el-producent. Her billede af hans nye Deye 12 kWh inverter, der ifølge den nu selvforsynende kraftværk-indehaver vil tjene sig selv hjem på få år. (Foto: Privat)
Birger Hauge fra Store Heddinge har fået nok af de stigende priser. Nu er han selv blevet el-producent. Her billede af hans nye Deye 12 kWh inverter, der ifølge den nu selvforsynende kraftværk-indehaver vil tjene sig selv hjem på få år. (Foto: Privat) Birger Hauge (født 9. august 1955 i Vejle) er bosiddende i Store Heddinge på Sjælland. Skribenten har en fortid som professionel investor og direktør i danske IT-virksomheder (bl.a. GlobalConnect og Dansk Bredbånd). Hauge har tillige været politisk aktiv i Venstre. Selv kalder han sig nu “deltidspensionist, elproducent og elhandler”.









Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen



Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Debat Birger Hauge Venstre Elpriser Elregning Hjemmebatteri Solceller

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler