DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 10 kroner i 2015 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!
BREAKING

Nu stiger inflationen igen

Med den stigende inflation bliver det lidt sværere at få pengene til at slå til. Højere priser gør det dyrere. (Foto: Adobe)
Med den stigende inflation bliver det lidt sværere at få pengene til at slå til. Højere priser gør det dyrere. (Foto: Adobe)

Det blev i sidste måned dyrere at være dansker. Prisstigninger på især elektricitet trækker inflationen op.


Dansk inflation stiger til 1,4 % i august i forhold til samme periode sidste år.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

annonce
I juli var den tilsvarende stigning 1,1 %. Den højere inflation i august i forhold til juli skyldes primært prisstigninger på elektricitet.

Tjenester er i gennemsnit steget 2,5 % det seneste år, hvilket hovedsageligt skyldes prisstigninger på husleje. Varer er i gennemsnit steget 0,3 % det seneste år, hvilket især skyldes prisstigninger på elektricitet, fjernvarme og fødevarer.

Den højere inflation i august er mest af alt af teknisk karakter

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, om inflationstallene for august 2024

Forbrugerprisindekset ekskl. energi og ikke-forarbejdede fødevarer (kerneinflationen) havde en årsstigning på 1,2 % i august, hvilket primært skyldes prisstigninger på husleje.

Økonom: Ingen grund til bekymring

Trods stigningen i inflationen bør danskerne ikke være bekymrede. Sådan lyder det fra Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit.
FAKTA

Hvad er inflationen i Danmark?

Inflation og kerneinflation i Danmark, juli 2024

Vækstbidrag i hovedgrupper for inflationen i Danmark, juli 2024

Hvilke varer falder mest i pris?

Få overblikket over inflationen i Danmark. Se f.eks. hvilke 15 varer der er blevet dyrest den sidste måned og få listen over de produkter, der falder mest i pris i de danske supermarkeder lige nu, på Oldmoney Inflation.

Kilde: Danmarks Statistik, 10. september 2024
"Selvom inflationen tager lidt til i styrke, så er der stadigvæk markant fremgang i de fleste danskeres privatøkonomi. På arbejdsmarkedet steg lønningerne i 2. kvartal i gennemsnit med 5,3 % - og det gælder vel at mærke både offentligt- og privatansatte. Så lønnen rækker markant længere end den gjorde for et år siden," skriver han i en kommentar til dagens tal.

Nykredits cheføkonom tilføjer, at resten af 2024 meget vel kan byde på flere stigninger til inflationen, som er en konsekvens af faldende priser i andet halvår sidste år.

"Det underliggende prispres er dog ikke umiddelbart særligt stærkt i øjeblikket, og danskerne bør da heller ikke være bekymrede i lyset af, hvor hurtigt lønningerne stiger. Alt tyder på, at danskernes købekraft vil blive ved med at stige den kommende tid," skriver Palle Sørensen.

Også fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, lyder det, at man ikke skal gå i panik over den nu stigende inflation.
"Den højere inflation i august er mest af alt af teknisk karakter, og man skal holde tungen lige i munden i tolkningen af dagens tal. Priserne faldt rent faktisk i august i forhold til juli. Men da inflation måles ved årlige prisstigninger, så stiger inflationen simpelthen, fordi priserne faldt endnu mere i august sidste år. I bund og grund holder inflationen sig lav, og det er godt nyt for danskerne," skriver han i en kommentar til tirsdagens inflationstal for august.

Husleje og elektricitet bidrog mest til prisudviklingen det seneste år

Produktgruppen boligbenyttelse, elektricitet og opvarmning havde den største påvirkning på det samlede forbrugerprisindeks i august. Isoleret set bidrog produktgruppen med 1,0 % af årsstigningen i det samlede forbrugerprisindeks. Bidraget fra produktgruppen skyldes hovedsageligt højere priser på husleje og elektricitet.

Til gengæld trak leje af sommerhuse indekset mest ned den seneste måned.
annonce
Fra juli til august faldt forbrugerprisindekset med 0,4 %. Isoleret set trak prisfald på leje af sommerhus, pakkerejser og brændstof indekset ned med 0,62 %.

Modsat trak prisstigninger på elektricitet, hotelovernatninger og husleje indekset op med 0,33 %.
Spørger man i Nykredit, kan der være flere prisstigninger på vej til danskerne i år, spår cheføkonom Palle Sørensen. (Foto: Nykredit)
Spørger man i Nykredit, kan der være flere prisstigninger på vej til danskerne i år, spår cheføkonom Palle Sørensen. (Foto: Nykredit)

Finland havde Europas laveste inflation

Danmarks EU-harmoniserede inflation lå på 1,4 % i august.

Tallene for august er endnu ikke offentliggjort på europæisk niveau, men i juli steg den EU-harmoniserede inflation samlet for de 27 EU-lande til 2,8 % fra 2,6 % i juni. EU-landene med lavest EU-harmoniseret inflation i juli var Finland med 0,5 %, Letland med 0,8 % og Danmark med 1,0 %.

EU-landene med højst EU-harmoniseret inflation i juli var Rumænien med 5,8 %, Belgien med 5,4 % og Ungarn med 4,1 %.

Det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks (HICP) opgøres på en måde, der sikrer, at tallene er sammenlignelige på tværs af landene. Forskellen mellem det danske forbrugerprisindeks og HICP er, at udgifter til ejerboliger ikke indgår i HICP.

Eurostat offentliggør de samlede inflationstal for de 27 EU-lande én gang månedligt. Tallene for august udkommer 18. september 2024.

Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen



Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Palle Sørensen Nykredit Jeppe Juul Borre Arbejdernes Landsbank

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler