DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 10 kroner i 2015 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Is-pris: Her er favoritterne fra din barndom

Talrige danske ismejerier har igennem det sidste århundrede konkurreret om de lækkersultne danskeres blikke med flotte udsmykninger rundt om i sommerlandet. Her iskiosken på Østergade i Kolding, foråret 1985 (Foto: Kolding Stadsarkiv)
Talrige danske ismejerier har igennem det sidste århundrede konkurreret om de lækkersultne danskeres blikke med flotte udsmykninger rundt om i sommerlandet. Her iskiosken på Østergade i Kolding, foråret 1985 (Foto: Kolding Stadsarkiv)

Selvom priserne på is kun er blevet dyrere, er ismejeriernes retro-plakater for de fleste af os fulde af nostalgi. Oldmoney har samlet 30 historiske skilte fra de danske isboder gennem 70 år.


Du danske sommer, jeg elsker dig
- skønt du så ofte har sveget mig.

Ja, stroferne i Thøger Larsens smukke Sommervise fra 1923 er atter i år sandhed: Vores juli-vejr har været bedre end det arter sig i skrivende stund. “Det danske vejr er Gajol-vejr,” formaner mottoet fra det hæderkronede danske lakridsmærke med de Irma-farvede, lommeparate små tabletæsker.

annonce
Men det skal ikke afholde os på Oldmoney fra at dele et hyggeligt stykke forarbejde, vi har indsamlet gennem de seneste måneder, med vores højt skattede brugere. Et stykke dansk kulturhistorie, der vil bringe dig tilbage til din barndoms somre - når du ellers måske en sjælden gang måtte have været så heldig, at måtte få …

Is!

Vaffel, pind, eller bæger?

Redaktionen har registreret hele 30 af de danske isfabrikanters gadeskilte med priser og sortiment fra igennem hele otte dekader.

Nyd gensynet med danskernes iskolde favoritter som Kæmpe Eskimo (nu Solbærstang, red.), Filur, Nuggi, Guld Strut og mange flere.
FAKTA

En iskold dansk familiekrønike

Hansens Flødeis er en dansk producent af konsumis. Virksomheden fremstiller is baseret på økologiske råvarer. Hansens Flødeis får leveret mælk og fløde fra Svanholmkollektivet og Stensbølgård. Virksomheden er fortsat i familiens eje.

Grundidéen var at fremstille fløde-is, som i 1922. Men tiderne skiftede, og der blev færre og færre af de oprindelige danske isfabrikanter, og de tilbageværende fabrikker voksede sig store og blev fuldautomatiserede for at spare i produktionens omkostninger.

I 1997 fik Hans Hansens barnebarn, Hans Jørgen Eibye, mulighed for at sælge varemærket Frederiksborg Is og kunderne til Nestlé - og det gjorde han. Familien beholdt imidlertid det gamle Hornsherrede Mejeri, hvor produktionen af Frederiksborg Is havde fundet sted.

I oldefars fodspor

I dag ejes Hansens Flødeis af brødrene Rasmus og Anders Eibye, mens bestyrelsesformand er deres far, Hans Jørgen Eibye, der i sin tid ejede Frederiksborg Is.

Efter salget af varemærket i 1997, havde brødrene Rasmus og Anders ingen intentioner om at følge familietradionen med en karriere i isbranchen, hvor deres oldefar havde grundlagt Hansens Is, deres morfar havde været direktør for Diplom Is, og deres far Frederiksborg Is. I stedet valgte Rasmus Eibye en karriere indenfor reklame og fotografi, mens Anders Eibye blev designer for mobilselskabet Ericsson.

Men: I 2003 genstartede og videreførte brødrene Hansens Flødeis i de gamle fabrikslokaler i Jægerspris, som deres farfar i sin tid havde købt. Virksomheden ejer ligeledes vaniljemarker i Uganda.

I dag producerer de stadig flødeis. De har på mejeriet et lille sideprojekt med at producere oste som sælges i deres mejeriudsalg på gården.

Fabrikken har en solcellepark som producerer 150 MWh/år - en femtedel af firmaets elforbrug.

Moderne tider: Ville ikke vække anstød

I 2020 vakte det en del medieopmærksomhed, at Hansens Flødeis valgte at ændre navnet på deres chokoladeovertrukne vaniljeis fra "Eskimo" til "O'Payo", som er navnet på den chokolade, isen er betrukket med.

Navneskiftet skete, fordi virksomheden havde modtaget henvendelser, der satte spørgsmålstegn ved korrektheden i det gamle navn, som for nogle mennesker kan virke stødende.

Kilde: Wikipedia m.fl.

Kender du flere gamle danske prisskilte?

Er der et is-skilt, vi har overset? Så hører redaktionen meget gerne fra dig. Husk at vedhæfte højtopløseligt billede, så vi evt. kan bringe det.

redaktion@oldmoney.dk

Er min is blevet dyrere?

Med Oldmoneys klassiske inflationsomregner kan du nemt finde ud af, hvad prisen på skiltene længere nede i artiklen ville svare til i nutidskroner anno 2024.

Tag f.eks. Premier Is’ Isbombe; den kostede 75 øre i 1952. Indtast beløb og årstal i vores omregner øverst på siden og se hvad prisen dengang svarer til i dag, når man modregner for inflation. Svaret er 14 kr.

Selvom Isbombe ikke længere er på menuen fra Premier Is, kan vi sammenholde med dens efterfølger Maxibon. Ifølge Oldmoneys oplysninger sælges denne is nu til 35 kr.

Det betyder, at isprisen på 72 år i reelle tal - og omregnet til værdien i dag - er blevet mere end dobbelt så dyr, når man sammenligner med øvrige prisstigninger i samfundet. Vær også opmærksom på, om dine is tilmed er blevet mindre - det har vi skrevet en artikel om.
Afstemning

Hvad var din yndlings-is, da du var barn?

Video: Isbilen ringer med klokken - genhør ørehængeren fra tv-reklame (1993)

I december 2013 fusionerede Hjem-Is med konkurrenten Viking-Is og det betød at Hjem-Is atter kom tilbage på danske hænder. I 2017 overtog Premier Is dog virksomheden. I 2023 skiftede Hjem-Is så navn til Fråst med det formål, at fokusere på flere andre frosne varer end is. Navneændringen vakte stor opsigt - efter negative reaktioner fra kunder ændrede virksomheden i marts 2024 igen navnet til Hjem-Is. Samtidig erkendte virksomhedens direktør, Torben Meng, at det var en stor fejl at ænd

Gå på opdagelse i flødeisens historie

Glid ned igennem denne artikel og opdag gensynet med din barndoms is fra mærker som Frisko, Premier Is, Hjem-Is og - ikke mindst - den moderne klassiker Hansens Is. Det er sidstnævnte, hvis retro-agtige reklamekunst pryder indledningen til nærværende skrift.

God fornøjelse - og velbekomme!

1950'erne: De første danske ispinde


Premier Is: 10 danske klassikere til under 1 krone (1950'erne)

Premier Is prisskilt fra 1950erne

Premier Is blev grundlagt i 1927 af John M. Larsen i Esbjerg og senere med produktion i Glostrup. Opkøbes af Albani Bryggerierne i 1993, som sælger videre til Nestlé i 1996. Videresælges igen til Erhvervsinvest i 2009, som samler produktionen i Thisted under Mejerigaarden. (Illustration: Premier Is)


1970'erne: Nye istider - kendte klassikere på plakaten


Premier Is: Guldbæger, Nøddeknas og Kæmpe Læske (1970'erne)

Premier Is prisskilt fra 1970erne

Premier Is har dog også gennem årene haft andre produkter i deres sortiment. I 1934 blev Coca-Cola første gang introduceret i Danmark og Premier Is havde faktisk i starten eneretten til at producere og sælge Coca-Cola. (Illustration: Premier Is)
annonce

Frisko Is: Filur, Kæmpe Eskimo og Cornetto (1972)

Frisko Is prisskilt fra 1972

Frisko Flødeis bliver grundlagt i 1946 af fabrikant Carlo Fagerlund. I 1959 sammenlægges Frisko Flødeis med Kildegaard Fløde-is som Frisko Kildegaard, samtidig åbnes en ny isfabrik i Herlev med en kapacitet på 2.200 liter is i timen. (Illustration: Frisko Is)

Frisko Is: Guld Strut, Frisko-Bar og Københavnerstang (1973)

Frisko Is prisskilt fra 1973

Det multinationale selskab Unilever opkøber Frisko Kildegaard i 1960 og virksomheden omdøbes til Frisko. De følgende år foretages en lang række opkøb af danske konsumis fabrikanter, begyndende med Kaddara Is i 1961 og Kronborg Is i 1962. (Illustration: Frisko Is)

Frisko Is: Drillepind, Champagnebrus og Matador (1974)

Frisko Is prisskilt fra 1974

I 1968 tager Frisko et nyt produktionsanlæg i Skovlunde i brug med en kapacitet på 6.000 liter i timen. (Illustration: Frisko Is)

Hjem-Is: Is til døren (1976)

Hjem-Is prisskilt fra 1976

Hjem-IS blev startet i Danmark i 1976 efter en svensk idé om at sælge is direkte til forbrugeren uden at isen nåede at tø på vejen. Det lykkedes med stor succes og Hjem-IS er i dag netop kendt for deres specielle distributionssystem hvor isbilerne leverer is direkte hjem til kunderne. (Illustration: Hjem-Is)

Frisko Is: Speedway, Soft Swinger og Sweetheart (1976)

Frisko Is prisskilt fra 1976

I 1971 bliver varemærket Sol Is opkøbt af Frisko og sol-logoet inkluderet i navnet (Frisko Sol Is). Året efter, i 1972, bliver isfabrikken i Skovlunde, og Sol Is' fabrikken i Tureby lukket, og produktion samlet på en ny fabrik i Århus. I 1979 opkøbes tillige Trifolium Is (mejeriet Trifolium på Frederiksberg lukkes). Næstved Is bliver inkluderet ved opkøb i 1988. (Illustration: Frisko Is)

Frisko Is: Kung Fu, Mælkedreng og Nødde Gok (1977)

Frisko Is prisskilt fra 1977

Blandt Friskos ikoniske is kan nævnes Champagnebrus (fra 1950'erne, grøn limonadeis med chokoladetop), Københavnerstang (fra 1960'erne, vanilieis med gult limonadeovertræk) og Filuris (fra 1972, gul sodavandsis med rød top). (Illustration: Frisko Is)


1980'erne: Smarte navne


Frisko Is: Club 22, Skubopper og Frisko Finger (1982)

Frisko Is prisskilt fra 1982

Blandt Friskos opfindelser kender de fleste også Kung-Fu is (fra 1975, hvid sodavandis med lakridstop og salmiakovertræk), Karateisen (fra 1970’erne - blev taget ud af sortimentet i 1998, men vendte tilbage i 1999 efter omfattende protester) og ikke mindst Magnum (fra 1989), som blev en vaskeægte dansk is-succes, der i dag sælges over hele verden. (Illustration: Frisko Is)

Frisko Is: Tom & Jerry, Top Hat og Lillebror (1984)

Frisko Is prisskilt fra 1984

I 1992 fusionerer virksomhederne Alfa Solo A/S og Lipton Food A/S sammen med Frisko og bliver til Van den Berg foods A/S. I 1997 bliver fabrikken i Århus lukket og hele isproduktionen overgår til søsterselskaber (i udlandet), kapaciteten er nu 75.000 liter is i timen. I 2010 overtages Diplom Is inklusive mærkerne Valhalla, Dream Yoghurtis og Bella Italia. (Illustration: Frisko Is)

Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen

Premier Is: Nuggi, Nanok og Wofler (1984)

Premier Is prisskilt fra 1984

Premier Is drives i dag af virksomheden Mejerigaarden A/S, der er etableret i 1958. I 2015 blev Mejerigaarden opkøbt af det lettiske ismejeri Food Union. (Illustration: Premier Is)

Frisko Is: Blyant, Solbæger og Frisko Dynamite (1986)

Frisko Is prisskilt fra 1986

Isproducenten Frisko blev grundlagt i 1946, og har gennem tiderne lavet en række ikoniske is, der stadig er på programmet i dag. (Illustration: Frisko Is)

Premier Is: Isbåd, Koko Bar og Kæmpe Bamse (1989)

Premier Is prisskilt fra 1989

Mejerigaarden - bag Premier Is - har skiftet navn flere gange. Den blev i 1933 stiftet som en filial af Rønbjerg Is, som Sigurds far havde etableret tidligere. I 1967 overtog sønnerne Jens Jørgen Sørensen og Finn Sørensen. De ændrede navnet til Polar Is 1973. I 2010 blev Polar Is brandet erstattet af Premier Is, som var blevet opkøbt året forinden. (Illustration: Premier Is)

Frisko Is: Magnum, Frispark og Zapp (1989)

Frisko Is prisskilt fra 1989

Carlo Fagerlund starter ismejeriet Frisko Flødeis i 1946. (Illustration: Frisko Is)


1990'erne: Inspiration fra det store udland


Premier Is: Mars, Snickers og Bounty (1990)

Premier Is prisskilt fra 1990

I 2017 købte Premier Is den danske selskab Hjem-Is, for at styrke positionen på det danske is-marked, og som en understøtter af den fortsatte indsats for at ekspandere i Nordeuropa. (Illustration: Premier Is)

Frisko Is: Calippo, Banana Joe og Ice Sandwich (1992)

Frisko Is prisskilt fra 1992

I 1959 fusionerer Frisko Flødeis og konkurrenten Kildegaard Fløde-is under det nye navn Frisko Kildegaard. Det nye selskab eksisterer dog ikke længe, da det opkøbes allerede året efter. (Illustration: Frisko Is)

Frisko Is: Kæmpefrisker, Helflugter og Frisko Light (1996)

Frisko Is prisskilt fra 1996

Allerede i 1960 købes Frisko Kildegaard op af den store udenlandske mastodont Unilever. De nye ejere fortsætter dog ufortrødent ismejeriets produktion, dog under det forkortede navn Frisko. Unilever ejer stadig Frisko i dag. (Illustration: Frisko Is)

Premier Is: Solero, Twister og Lynstang (1996)

Premier Is prisskilt fra 1996

Premier Is i Thisted er et af de ældste danske ismejerier med stolte håndværkstraditioner og flere generationers erfaring med fremstilling af is. Ismejeriet i Thisted blev i 1933 grundlagt af mejeristen Sigurd Laurids Sørensen, der var blandt de første, der lærte at lave iscreme i Danmark. (Illustration: Premier Is)

Frisko Is: Kontiki, Tahiti og Tukan (1998)

Frisko Is prisskilt fra 1998

Isens historie: Blev opfundet i Kina for omkring 4.000 år siden. Dengang var det ikke en dessert, men mere en slags is-drik, som var populær blandt velhavende mennesker. Disse is-drikke blev lavet af sne, som blev samlet af kurerer fra nordlige bjerge. (Illustration: Frisko Is)

Frisko Is: Twinni, Winner Taco og Star Wars (1999)

Frisko Is prisskilt fra 1999

Champagnebrus er en af de varianter, der stammer tilbage fra 1950’erne. Det er en grøn limonadeis, der har fået toppen dyppet i smeltet chokolade. (Illustration: Frisko Is)


2000'erne: Farver, pang og vilde smage


Hjem-Is: Ananasstang, Chokostang og Hvid Kæmpe (2000)

Hjem-Is prisskilt fra 2000

Allerede i 2004 var Hjem-IS i gang med at udstyre alle biler med GPS som først blev brugt til ruteplanlægning, men som følge af den teknologiske udvikling nu også bruges så kunderne hele tiden kan se hvor Hjem-IS bilen er og ud fra placeringen få tilsendt en SMS når bilen nærmer sig. (Illustration: Hjem-Is)

Frisko Is: Stracciatella, Nocciolato og Classico (2001)

Frisko Is prisskilt fra 2001

Filur isen er en gul limonade is, med rød top. Den kom på markedet i 1972. (Illustration: Frisko Is)

Frisko Is: Skattekiste, Apollo og Rok Chok (2002)

Frisko Is prisskilt fra 2002

Kung-Fu isen er en hvid limonade is med sort lakrids is på toppen. Den blev skabt i 1975, men blev lagt på hylden i 1998. Efter en række artikler i aviserne, og en efterfølgende læserstorm, kom Kung-Fu isen hurtigt tilbage. Allerede et år efter var den nemlig atter tilbage i iskioskerne. (Illustration: Frisko Is)

Frisko Is: Shrek, Hamtaro og 88 (2004)

Frisko Is prisskilt fra 2004

Københavnerstang er også en gammel klassiker. Den består af flødeis overtrukket med gul limonadeis. (Illustration: Frisko Is)

Frisko Is: Sound, Taste, Touch, Vision og Aroma (2005)

Frisko Is prisskilt fra 2005

Danske flødeisfabrikanter har der gennem historien været flere end 150 samtidige af, men i dag er størstedelen koncentreret om få multinationale selskaber, hvor en del af fremstillingen foregår i udlandet. (Illustration: Frisko Is)

Frisko Is: Pepe, Tricky og Tip Top (2006) - fem nye Magnum-varianter

Frisko Is prisskilt fra 2006

Is som nydelse kan dateres helt tilbage til romertiden, hvor den italienske sorbetis skulle være opstået. Også opdagelsesrejsende Marco Polo siges at have hjembragt en opskrift på sorbet fra Mellemøsten. Sorbetto er det italienske navn, sherbert er den amerikansk form, som blev anvendt af danske isfabrikanter i midten af 1900-tallet. Den første egentlige flødeisfabrik (Ice cream factory) etableres i Boston, USA, i 1862. (Illustration: Frisko Is)

Frisko Is: King, Daim og Kung Fu Black (2007)

Frisko Is prisskilt fra 2007

I 2021 sendes den velkendte Kæmpe Eskimo endnu engang til numerolog. Denne gang er det Frisko, der vil ændre det traditionelle navn. Nogle kunne blive stødt over det i kritikernes ører - racistiske navn, vurderede man. (Illustration: Frisko Is)


2010'erne: Magnum med Magnum på


Frisko Is: Besøg af de amerikanske fætre Ben & Jerry’s (2014)

Frisko Is prisskilt fra 2014

Vi har stadig mange af de gamle klassikere: Champagnebrus, Københavnerstang, Cornetto, Kung Fu, Filur og Kæmpe Eskimo. (Illustration: Frisko Is)


2020'erne: Økologi og færre kalorier


Hansens Is: Rødgrød, Nougatstang og Kongopind (2023)

Hansens Is prisskilt fra 2023

Den familieejede virksomhed Hansens Is har tråde tilbage til 1922, da Hans Hansen startede produktion af flødeis i Hillerød. Det begyndte i Hillerød Mejeri, et af de dengang omkring 1200 ismejerier, der også fremstillede is fra mælkeprodukter. Mejeriet udviklede sig til en større virksomhed og blev markedsført under navnet Frederiksborg Is. I 1970 flyttede sønnen virksomheden til de nuværende lokaler i Jægerspris. (Illustration: Hansens Is)

Premier Is: Bobl’is, Popstar og økologiske ispinde (2023)

Premier Is prisskilt fra 2023

I 2023 kommer det frem, at Premier Is vil til at sælge flere frosne fødevarer til danskerne. “I løbet af de sidste år har vi transformeret hele vores værdikæde samt etableret tætte partnerskaber i en periode, hvor der nok har været lige så mange historiske begivenheder med corona, krig og inflation, som der har været i de seneste 90 år. At vi så samtidig har været i stand til at eksekvere en ambitiøs strategi, der har gjort Premier Is både større og stærkere, er jeg meget stolt af. Nu er vi på vej ind i en ny strategiperiode, hvor det kommer til at handle mere om at styrke det finansielle beredskab i en tid med stigende renter og stor volatilitet på energi- og råvaremarkederne,” lød det sidste år fra adm. direktør Claus Dahlmann Larsen i en pressemeddelelse. (Illustration: Premier Is)

Premier Is: Zombis, Chewis og AI_SCREAM (2024)

Premier Is prisskilt fra 2024

Det nyeste påfund, du aktuelt kan finde i Premier Is’ sortiment for 2024, bærer det mundrette navn AI_SCREAM - formentlig et ordspil over det i tiden så omtalte artificial intelligence (kunstig intelligens, red.), ice cream og scream, der til sammen udgør den noget moderne is’ dødsens-grønne farve. Den uhyggelige nyskabelse indeholder dog mere appetitvækkende ingredienser, end den giver sig ud for ved første øjekast: Grøn bananflødeis med blåbærsauce, chokoladeovertrukne majsknas og chokoladestykker. Vejledende udsalgspris for det lille isbæger er 30 kroner. (Illustration: Premier Is)

Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Ispriser Pindeis Vaffelis Frisko Premier Is Hansens Is Hjem-Is

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler