DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 10 kroner i 2015 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Her er sommerens ispriser

Hansens Is laver deres eget velsmagende bud på en softice - de kalder den Hansens Iscreme, og er rørt på frisk dansk fløde med rigtige vaniljekorn. Her billede fra den retro is-bil Iskongen, der er placeret på Islands Brygge i København og har åbent hver dag kl. 12-17. (Foto: Hansens Is)
Hansens Is laver deres eget velsmagende bud på en softice - de kalder den Hansens Iscreme, og er rørt på frisk dansk fløde med rigtige vaniljekorn. Her billede fra den retro is-bil Iskongen, der er placeret på Islands Brygge i København og har åbent hver dag kl. 12-17. (Foto: Hansens Is)

Priserne på is er igen i år steget. I nogle tilfælde er der blevet lagt op til 10 kroner på danskernes favoritter. Se alle årets is-skilte og find din yndlings.


Det er sommer i Danmark.

Det betyder for mange af os, at det er tid til is.

annonce
Det er en kendsgerning, at priserne på en iskold forfriskning er steget til himmelen år for år. Det viser Oldmoneys gennemgang af prisskilte fra ismejerierne gennem mere end 70 år.

Men hvor grelt står det egentlig til, set fra de danske forbrugeres synspunkt? Det har redaktionen i år sat sig for at undersøge.

Friskos is priser skilt juli 2024

Hos Danmarks måske mest udbredte ismærke, Frisko, har priserne i frysedisken også i år taget et lille nøk opad. En Magnum koster nu 30 kroner, mens de tager 14 kr. for en Filur. Her billede fra supermarkedet Spar på Teglholmen i København. (Foto: Oskar Herrik Nielsen/Oldmoney)

Sådan sættes priserne

For at forstå hvordan priserne sættes på is i Danmark, må vi starte i produktionsledet.

Isfabrikanternes indkøb af råvarer er nemlig blevet en dyrere sag - ligesom det i sidste ende er hos forbrugerne. Råvarepriserne tog senest et ordentligt nøk opad under COVID-19-pandemien, hvor produktion og logistik - såkaldt supply chain - blev en udfordring for producenter over hele verden. Det førte til at indkøbspriserne i 2020 steg med tocifrede procentrater.

Kombineret med de seneste års stigende inflation er producenternes omkostninger derfor steget eksponentielt de seneste år.

Men selvom produktionsomkostningerne forhøjes, kræver fabrikanter stadig deres avance. En virksomhed vil typisk ikke tillade at lade sit overskud falde, selvom det bliver dyrere at lave varen. Derfor lægges øgede omkostninger typisk over på slutkunden.

Store forskelle rundt i landet

Ifølge Oldmoneys oplysninger kan priserne på de enkelte is svinge fra forhandler til forhandler.
Afstemning

Hvad mener du om årets priser i de danske isbutikker?

Prissætningen defineres nemlig overordnet fra distributørens side, typisk med en minimumpris og en maksimumpris. Men den enkelte forhandler vil ofte have lov til selv at sætte sine nøjagtige priser på f.eks. en Maxibon eller en Københavnerstang.

Derfor kan du som forbruger i sommerlandet opleve, at prisen på din favorit-ispind kan svinge med op til 10-15 kroner, afhængig af hvor du færdes.

Billigst i Jylland - dyrest i København

Prisdannelsen afhænger bl.a. af udsalgsstedets beliggenhed.

Er du f.eks. i et tæt befærdet område, hvor gæsterne formodes at være villige til at betale en høj pris netop nu (også kaldet right-in-time-business,f.eks. i Tivoli eller i Djurs Sommerland, vil is-priserne være højere.
annonce
Køber du derimod i et mere almindeligt beboelsesområde med høj konkurrence blandt de handlende, f.eks. på en motorvejsafkørsel i Jylland eller i et discount-supermarked på Vestegnen, vil prisen på din flødeis ofte være lavere.

Din is er blevet mindre

Men fabrikanterne har også andre greb i værktøjskassen, når der skal tjenes penge.
Fra den store internationale isfabrik Premier Is sprøjtes denne sommer et stort sortiment af is ud til Danmarks forhandlere. En Wofler koster i år 39 kroner - det er prisrekord. Billedet er fra havnekiosken på Flakfortet, taget juli 2024. (Foto: Oskar Herrik Nielsen/Oldmoney)
Fra den store internationale isfabrik Premier Is sprøjtes denne sommer et stort sortiment af is ud til Danmarks forhandlere. En Wofler koster i år 39 kroner - det er prisrekord. Billedet er fra havnekiosken på Flakfortet, taget juli 2024. (Foto: Oskar Herrik Nielsen/Oldmoney) Oldmoney kunne i foråret redegøre for et nyt fænomen, der har set dagens lys indenfor fødevaresektoren - nemlig shrinkflation.

Også de kendte ismærker tager i år det nye kneb i brug i kampen mod inflationen. Et iskoldt eksempel på dette er fra producenten bag Magnum-isen. Her er flere af varianterne nemlig gået ned i størrelse fra 120 til 110 milliliter. Det bekræftede firmaet bag Magnum, Unilever:

"Det er korrekt, at produktstørrelsen for Magnum blev ændret i begyndelsen af dette år," skrev Sandhya Forselius, kommunikationsansvarlig for Unilever Nordic, i en mail til B.T.
I sortimentet fra det familieejede sjællandske ismejeri Hansens Is finder man i år både klassikere som Solstang til 25 kroner og Vanille/Hindbær-bægeret, som i 2024 koster 30 kr., men også nyskabelser som den blå Blip Blop til en 20'er. Skal du helt op i en Nougatstang, må du slippe næsten en 50'er. Billedet er fra Løgismose i København, taget juli 2024. (Foto: Oskar Herrik Nielsen/Oldmoney)
I sortimentet fra det familieejede sjællandske ismejeri Hansens Is finder man i år både klassikere som Solstang til 25 kroner og Vanille/Hindbær-bægeret, som i 2024 koster 30 kr., men også nyskabelser som den blå Blip Blop til en 20'er. Skal du helt op i en Nougatstang, må du slippe næsten en 50'er. Billedet er fra Løgismose i København, taget juli 2024. (Foto: Oskar Herrik Nielsen/Oldmoney) Ifølge Oldmoneys beregning er den chokoladeovertrukne vaniljeis-pind, der sælges fra blandt andet danske benzintanke og kioskers isfrysere, blevet nøjagtig 8,3 % mindre i år.



Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen



Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Premier Is Hansens Is Frisko

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler