DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 10 kroner i 2015 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Nordmænd spiser færre fisk: Her er årsagen

Selvom de er sunde for mennesker, fører en blomstrende eksport til prisstigninger i norsk lakseindustri - det får vores broderfolk mod nord til at købe mindre. (Foto: Adobe)
Selvom de er sunde for mennesker, fører en blomstrende eksport til prisstigninger i norsk lakseindustri - det får vores broderfolk mod nord til at købe mindre. (Foto: Adobe)

I Norge spiser hver nu tre kilo mindre fisk om året, end man gjorde for blot 10 år siden. Det hjælper ikke på fiskeindtaget, at prisen er steget eksplosivt.


Nordmændenes indtag af fisk og skaldyr fortsætter med at falde.

Ifølge nye tal er de norske forbrugeres samlede indkøbsmængde af fisk og skaldyr faldet med 1,5 % siden 2022. Priserne på fisk og skaldyr er nemlig steget betragteligt.

annonce
At nordmændene spiser mindre og mindre fisk og skaldyr har været en kendsgerning igennem en årrække – og det får nu et ekstra skub i den forkerte retning, med stigende priser på gruppen af fødevarer. Det skriver nichemediet Fiskerforum.dk.

Selvom forbruget er faldet noget, ventede industrien et større fald på grund af prisstigningerne. Trods et år med solide prisstigninger for flere skaldyrskategorier falder forbruget ikke mere end en halvanden procent.

Selvom forbruget er faldet noget, kunne man have forventet et større fald på grund af prisstigningerne

Trym Eidem Gundersen, nordisk direktør i Norges Sjømatsråd, om nordmændenes fiskeindtag

Fisk og skaldyr er blevet dyrere

Samlet blev der indkøbt fisk og skaldyr til det norske dagligvare- og husholdningsmarked for 12,7 milliarder norske kroner i 2023. Det er en knap 8 % højere sum end i 2022, og skal ses i forhold til at gennemsnitsprisen på fisk og skaldyr samlet er med 9,3 %.

Trym Eidem Gundersen, der er nordisk direktør i Norges Sjømatsråd mener det er vigtigt at huske, at de massive prisstigninger kunne have ført til et endnu større fald på hjemmemarkedet:
FAKTA

Norges fisk i kroner og ører

Norsk eksport af fisk og skaldyr beløb sig til hele NOK 151,4 milliarder i 2022. Det svarer til 94,81 mia. danske kroner.

Top 10: Her sælger nordmændene flest fisk

Eksportsum for de største markeder i 2022 i norske kroner sammenlignet med året før (2021).

1. Polen: 15,5 mia. kr. (+24 %)
2. Danmark: 12,6 mia. kr. (+22 %)
3. USA: 11,7 mia. kr. (+46 %)
4. Frankrig: 10,6 mia. kr. (+29 %)
5. Holland: 9,4 mia. kr. (+34 %)
6. Storbritannien: 7,8 mia. kr. (+27 %)
7. Spanien: 7,3 mia. kr. (+21 %)
8. Kina: 7,3 mia. kr. (+45 %)
9. Italien: 6,6 mia. kr. (+30 %)
10. Portugal: 4,9 mia. kr. (+38 %)

Disse norske fisk solgte bedst

De største eksport-fiskearter i 2022 opgjort i norske kroner sammenlignet med året før (2021).

1. Laks: 105,8 mia. kr. (+30 %)
2. Torsk: 12,2 mia. kr. (+25 %)
3. Makrel: 6,3 mia. kr. (+7 %)
4. Ørred: 5 mia. kr. (+24 %)
5. Sild: 3,9 mia. kr. (-9 %)
6. Sej: 3,6 mia. kr. (+44 %)

Kilde: Seafood.no
"Selvom forbruget er faldet noget, kunne man have forventet et større fald på grund af prisstigningerne. Et så stort et hop i prisen kunne have resulteret i lavere tal for indkøbene. Det tyder på, at der stadig er en betydelig købelyst og efterspørgsel efter fisk og skaldyr. Det bekræftes også af vores analyse, som viser, at 7 ud af 10 nordmænd gerne vil spise mere fisk og skaldyr, end de gør," siger Trym Eidem Gundersen.

Højere priser på både fersk og frossen fisk

Fisk og skaldyr er blandt de varer, der er steget mest i pris i de norske supermarkeder de seneste år. Prisen på fersk fisk er alene steget med 42 % siden 2019. Frossen fisk er steget med 30 %.

Der er enkelte arter og udskæringer, der er steget endnu mere i pris – blandt andet er prisen på friske laksefileter, som er en af ​​de største kategorier inden for ferskvarer, steget med 42 % siden 2019. Frosne torske-fileter er steget med hele 45 %.

At de heftige prisstigninger påvirker nordmændenes forbrug af havets dyr er måske ikke overraskende. Til sammenligning er fiskefrikadeller for eksempel kun blevet 10 % dyrere siden 2019. Skaldyr har til gengæld ikke gennemgået så stor en prisstigning, og for frosne skaldyr var prisen faktisk lavere i 2023 end den var i 2019.

1 % mindre hvert år

Faldet i mængden af ​​indkøbt fisk og skaldyr er en del af en langsigtet trend.

Over de seneste 10 år er forbruget af fisk og skaldyr i gennemsnit faldet med 1 % om året. Samlet er forbruget faldet med 8 % i forhold til 2014. Fra 2022 til 2023 viser salgstallene et fald på 1,5 %. Det svarer til, at nordmændene spiser 3 kg. mindre fisk om året, end de gjorde for bare 10 år siden. Denne negative tendens er i modstrid med anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne om indtagelse af fisk og skaldyr.

"Vi ved, at fisk og skaldyr er en vigtig del af kosten, og at de fleste nordmænd kunne have godt af at spise mere af det. I de eksisterende kostråd fra Sundhedsdirektoratet (Norges svar på Sundhedsstyrelsen, red.) står der, at man bør spise fisk til aftensmad to-tre gange om ugen. Og i de nye kostråd, der netop er blevet foreslået, står der også, at fisk og skaldyr er vigtige proteinkilder," pointerer de norske fiskeres talsmand Trym Eidem Gundersen.

annonce












Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen



Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Norge Fisk Fødevarer

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler