Regeringen vil afskaffe 2. påskedag
APRILSNAR: Det ser sort ud for den danske krone. Dagens friske inflationstal skræmmer økonomer, der varsler højere priser på æg. Nationalbanken reagerer med en kovending omkring den ellers dødsdømte 1000-kroneseddel. Regeringen er rystet – statsministeren åbner nu op for afskaffelse af 2. påskedag allerede fra næste år og bemærker især de historisk høje priser på fiskekonserves. Kommentator peger på salg af TV 2 som en nødvendighed, givet statens stigende omkostninger.
Opdatering kl. 21.00: Den påståede nyhed om tårnhøj forårsinflation og afskaffelsen af endnu en helligdag var årets aprilsnar fra Oldmoney. Inflationen i Danmark er heldigvis stabil, TV 2 er ikke til salg og 1000-kronesedlen bliver rent faktisk afskaffet i 2025. God påske fra Oldmoney-redaktionen.
Inflationen i den danske krone tog i marts et hidtil uset højdespring.
Det viser dugfriske inflationstal for marts fra Nationalbanken, offentliggjort i dag, 1. april.
Det er beklageligt, det siger sig selv. De høje priser rammer de fleste danskere. Hjemme hos os har vi især mærket de højere priser på blandt andet dåsemakrel.
Statsminister Mette Frederiksen (S) om den høje inflation i Danmark, 1. april 2024
Direkte adspurgt af en journalist fra magasinet TRANSEUROPA, om hvorvidt de choktallene for udhulingen af den danske krone får betydning for den ellers bebudede afskaffelse af 1000-kronesedlen, svarer den tidligere departementschef i Statsministeriet, for de fremmødte, overraskende:
"1000-kronesedlen er ikke, hvad den har været, og kan med de markante prisstigninger i samfundet hurtigt få ben at gå på. 50-øren er rent faktisk allerede ved at udgå, da danskerne slet og ret ikke kan få noget for den," replicerede topchefen fra Nationalbanken under præsentationen af marts-inflationen.
Regeringen vil sløjfe endnu en helligdag
Statsminister Mette Frederiksen (S) er mandag morgen i Bruxelles for at tale på årsmødet for interesseorganisationen European Fisheries Alliance (EUFA). På et doorstep for de fremmødte journalister siger statsministeren, at regeringen ser på dagens inflationstal for marts med bekymring."Det er beklageligt, det siger sig selv. De høje priser rammer de fleste danskere. Hjemme hos os har vi især mærket de højere priser på blandt andet dåsemakrel. Min besked til danskerne er klar – vi skal arbejde længere," lød det kontante budskab fra statsministeren.
"Sagt med største respekt for nogle danskeres religiøse følelser, er intet helligt i krisetider – heller ikke påsken, som vi endda i Danmark markerer over flere døgn. Skeler vi til de lande, vi normalt sammenligner os med, ser billedet noget anderledes ud. I Sverige har man eksempelvis kun en påskefridag – det mener vores broderfolk må være nok. I industrialiserede lande som Ukraine har man ikke engang helligdage. Lad mig sige det klart og tydeligt: I en situation som den, vi står i nu, skal Danmark stå sammen. Regeringen holder fast: Vi skal arbejde en dag mere næste år," sagde Mette Frederiksen, inden hun afbrød spørgsmålene fra det måbende pressekorps og steg ombord på regeringsflyet for at rejse tilbage på påskeferie.
Rigsstatistiker: Skidne æggepriser forude
Hos Danmarks Statistik, der hver måned indsamler tusindvis af priser fra bl.a. dagligvarehandlen til opgørelsen af forbrugerprisindekset, peger man på en anden kategori af fødevarer, som vil ramme de danske forbrugere på pengepungen i køledisken inden længe."Det er for tidligt at sige noget konkret. Vores prognose viser dog, at priserne på æg formentlig godt kan gå hen og stige. Det er dog ikke helt sikkert - vi tager denne udmelding med alle tænkelige forbehold. Vi må vente og se," lyder det æggende fra Birgitte Anker, rigsstatistiker i Danmarks Statistik.
Kommentator: TV 2 på vej til salg
Spørger man en kommentator med indsigt i penge, er afskaffelsen af 2. påskedag som en af danskernes sidste fridage ikke nok til at afbøde de ukristeligt himmelfarende priser. Dagens inflationsmelding ses som en presbold på Mette Frederiksens regering, der samtidig presses af sit svindende flertal i Folketinget."Jeg mener, at Frederiksen og Wammen bliver nødt til alvorligt at overveje at frasælge statens virksomheder - de er trods alt penge værd, nogle af dem. Gamle kolleger i Finansministeriet fortæller mig, at man konkret har planer om at sælge TV 2 og aktuelt ligger i forhandlinger med en gammel svensk familiejet mediekoncern. Alt er oppe og vende lige nu," siger Bjarne Corydon, der er ansvarshavende chefredaktør på dagbladet Børsen, da Oldmoney får fat i ham 2. påskedag. Ifølge Oldmoneys oplysninger er der tale om Bonnier, som også ejer 50 % af Børsen, som mulig køber. Det er den internationale finansgigant Rothschild & Co, der rådgiver den danske stat i spørgsmålet om salg af den statsejede medievirksomhed.
Corydon var selv finansminister under Helle Thorning Schmidt-regeringen og kom i stiv modvind, da den daværende regering - under Corydons orkestrering - solgte Danmarks statsejede energiselskab DONG til den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs.
"Selvom min gamle partifælle Mogens Lykketoft mener, at vi solgte DONG for billigt, må jeg sige, at vi fik det bedste ud af situationen. Det var før den grønne omstilling og inden de danske vindmøller rigtig fik fat. Det handler om at få realiseret statens aktiver bedst muligt her og nu, mens vi har brug for pengene i de offentlige kasser," mener Corydon.
Fagboss: Jeg er på ferie
Oldmoney har forsøgt at få en kommentar til regeringens varsling om afskaffelse af endnu en helligdag fra formanden i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen, men det har ikke været muligt inden redaktionens deadline. FH oplyser i et mailsvar via sin presseafdeling, at formanden ikke vil afbrydes under sidste dag for hans påskeferie, men at fagforeningschefen træffes igen tirsdag.Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion
Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen
Feedback
Hvad synes du?
Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Vil du dele artiklen?
Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret
Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark › Læs mere
Læs også
Vil du være foran når priserne stiger?
Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion › Læs mere
Følg prisudviklingen
Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie
Hvordan får man penge til at gro?
Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides