Dystre udsigter for inflationen i 2011
Det samlede forbrugerprisindeks steg i oktober 2010 med 2,5 pct. i forhold til samme måned sidste år. Dermed ligger inflationen i Danmark mindst 1 procentpoint højere end i nabolandene.
Dansk Erhverv vurderer, at en årlig inflation på 2½ procent er usædvanlig høj, når man tager den moderate økonomiske aktivitet i betragtning:
Den høje inflation udhuler forbrugernes købekraft – og det lover ikke godt for 2011. Næste år vil husholdningernes rådighedsbeløb slet ikke komme til at opleve samme fremgang som i 2010, hvor familierne i gennemsnit har haft ca. seks procent mere at gøre godt med til forbrug eller opsparing, siger økonom i Dansk Erhverv, Bo Sandberg.
Det er især prisstigninger på cigaretter, benzin og husleje, som i efteråret 2010 har drevet inflationen op. I modsat retning trækker prisfald på bøger, elektricitet og møbler.
Tobaksafgiften er skruet i vejret, og det slår igennem på inflationen. Benzinen siden sommerferien ligeså. Stigende benzinpriser forplanter sig til andre varegrupper, når transportpriserne forhøjes. På sigt kan også huslejestigninger aflejre sig i prisstigninger på andre varegrupper – men så langt er vi dog endnu ikke i konjunkturforløbet. Der er fortsat masser af ledige erhvervslejemål, siger Bo Sandberg.
Fedtafgiften truer i 2011
Udsigterne for inflationen i 2011 ser ikke bedre ud. Næste år indfases flere andre finansieringselementer fra skattereformen. Det gælder energiafgifter og i høj grad også den administrative gyser, fedtafgiften, der alene vil hæve inflationen med 0,2-0,3 procentpoint i 2. halvår 2011, hvis den gennemføres som planlagt. Og det er ikke noget, der gavner vækstambitionerne i bl.a. servicesektoren, siger han.
Naboerne har bedre styr på inflationen
Dansk Erhverv er bekymret over, at vores nærmeste naboer i øjeblikket har langt bedre styr på inflationen end Danmark. Det er en ren invitation til nye stigninger i den allerede rekordhøje grænsehandel.
Selvom vores nabolande og største samhandelspartnere i øjeblikket oplever en betydeligt højere økonomisk vækst end Danmark - og i det hele taget er kommet hurtigere ud af krisen end os – så har både Tyskland, Sverige og Norge en årlig inflation, der ligger markant under den danske. Tyskland ligger helt i bund med årlige prisstigninger på 1,3 pct. Norge har en inflation på 1,4 pct. og Sverige 1,5 pct. Når de danske afgifter og det generelle prisniveau stiger med mindst 1 procentpoint mere end i vores nabolande, så svækkes vores konkurrenceevne med bekymrende hast, siger Bo Sandberg.
Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion
Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen
Feedback
Hvad synes du?
Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Vil du dele artiklen?
Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret
Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark › Læs mere
Læs også
Vil du være foran når priserne stiger?
Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion › Læs mere
Følg prisudviklingen
Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie
Hvordan får man penge til at gro?
Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides