DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 10 kroner i 2015 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Dansk inflation er på rette kurs

Christian Kettel Thomsen er nationalbankdirektør - som den øverst placerede økonom i Danmark er han kongeligt udnævnt, men i praksis udpeget af regeringen til at stå i spidsen for udformning og tilpasning af landets pengepolitik. Kettel tiltrådte embedet i februar 2023 og har tidligere været bl.a. departementschef i Statsministeriet - en position, der regnes for at være den højeste position i landets embedsværk. (Foto: Nationalbanken)
Christian Kettel Thomsen er nationalbankdirektør - som den øverst placerede økonom i Danmark er han kongeligt udnævnt, men i praksis udpeget af regeringen til at stå i spidsen for udformning og tilpasning af landets pengepolitik. Kettel tiltrådte embedet i februar 2023 og har tidligere været bl.a. departementschef i Statsministeriet - en position, der regnes for at være den højeste position i landets embedsværk. (Foto: Nationalbanken)

​Inflationen er faldet kraftigt det seneste halvandet år, bl.a. på grund af store prisfald på energi. Men lønstigningerne er de højeste, vi har set i mange år, og det er fortsat med til at presse priserne op, viser ny analyse fra Nationalbanken.


"Inflationen er på rette kurs, men vi kan ikke ånde lettet op endnu. Der er fortsat er vist inflationspres fra højere lønninger. Det gælder især inden for brancher, der leverer service, fordi det kræver relativt meget arbejdskraft," siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.

Derfor er der fortsat behov for, at den økonomiske politik – dvs. penge- og finanspolitikken – samlet set holder inflationen nede.

annonce
"Vi vurderer, at pengepolitikken i kraft af de højere renter dæmper aktiviteten i økonomien nok til at holde inflationen nede. Vi mener derfor, at den planlagte finanspolitik fra regeringens side er passende afstemt med konjunktursituationen," siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.

Fortsat fin udsigt for dansk økonomi

Dansk økonomi har de seneste to år været præget af en todeling af økonomien. På den ene side har de fleste dele af dansk økonomi været præget af afdæmpning på linje med den internationale økonomi. På den anden side har der været en stor fremgang i medicinalindustrien, hvor en stor del af denne er sket for aktiviteter, der foregår i udlandet, men indregnes i dansk værditilvækst.

Samlet set forventes inflationen at stige til lidt over 3 % i slutningen af 2024, før den igen falder til omkring 2 %

Danmarks Nationalbank, 20. marts 2024

Nationalbanken vurderer, at væksten i dansk økonomi igen vil tage lidt til i takt med bedring på eksportmarkederne, og at husholdningerne herhjemme genvinder købekraften, men der vil stadig være tale om en afdæmpet vækst. Over de kommende par år ventes et lille fald i beskæftigelsen og en mindre stigning i ledigheden.

"Den relativt høje vækst i prognosen på 2,4 % i år skyldes bl.a. udviklingen i dansk produktion i udlandet og genåbningen af Tyra-feltet. Uden de to faktorer vurderer vi, at dansk økonomi vil vokse mere afdæmpet med en vækst på 0,8 % i år," siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.
FAKTA

Ny prognose: Her er Nationalbankens forventninger

  • Danmarks bruttonationalprodukt, BNP, forventes at stige 2,4 % i 2024, 1,4 % i 2025 og 1,3 % i 2026.

  • Inflationen (HICP år-år) forventes at være 2,2 % i 2024, 2,6 % i 2025 og 1,7 % i 2026.

  • Kerneinflationen (dvs. inflationen ekskl. energi og ikke-forarbejdede fødevarer) forventes at være 2,3 % i 2024, 2,8 % i 2025 og 2,0 % i 2026.

Udsigter for dansk økonomi, analyse fra Nationalbanken - marts 2024
Kort fortalt kan Nationalbankens analyse således opsummeres i tre hovedbudskaber:

Vækstafdæmpning i dansk økonomi det seneste år

Dansk og international økonomi er præget af en afdæmpning af væksten og kapacitetspresset, bl.a. som følge af rentestigninger de seneste to år. Beskæftigelsen i Danmark stiger dog fortsat, og der er stadig et vist inflationspres fra bl.a. lønninger, selvom inflationen er faldet betydeligt det seneste år.

Høje lønstigninger bidrager til et vist inflationspres

Høje lønstigninger forventes også de kommende år at bidrage til et vist inflationspres. Beskæftigelsen ventes at falde svagt, efterhånden som beskæftigelsen tilpasser sig vækst-afdæmpningen i økonomien. Dermed ventes presset på arbejdsmarkedet at tage af frem mod 2025 , og det forventes at dæmpe lønstigninger og kerneinflationen i løbet af 2025.

Finanspolitikken er aktuelt passende afstemt med konjunktursituationen

Pengepolitikken yder et væsentligt bidrag til at dæmpe inflationen både i Danmark og euroområdet, og der er ikke udsigt til nævneværdige forskelle i hverken kapacitetspresset eller løn- og prisudviklingen. Den planlagte finanspolitik i Danmark vurderes at være passende afstemt med konjunktursituationen.





annonce












Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen



Feedback

Hvad synes du?

Tak for din feedback.
Vil du dele din kommentar med redaktionen?
Tak for din hjælp
Du er med til at gøre Oldmoney bedre.
Nationalbanken Christian Kettel Thomsen Energi

Vil du dele artiklen?


Kunne du bruge artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig gratis Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark Læs mere

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoneys redaktion Læs mere

Mest læste
annonce
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024
  • Slå inflationen

    Hvordan får man penge til at gro?

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides

    Redaktionen anbefaler