Ved du hvor meget 10 kroner i 2015 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!
Om Oldmoney
Oldmoney er Danmarks førende digitale værktøj til beregning af inflation og prisudvikling - en økonomisk tidsmaskine, hvor danskerne gratis kan finde ud af hvad et beløb dengang svarer til senere.
Oldmoney beregner, hvad penge dengang er værd i nutidskroner. Hvad var det værd i dag? Inflation er kendt for at udhule vores penges værdi, men Oldmoney beregner, hvad prisstigningen præcis har været. Læs mere om hvordan det virker.
Hvad kan jeg bruge Oldmoney til?
Oldmoney er bygget op om 6 dele. Fælles for hver del af platformen er, at du kan bruge det til at blive klogere på værdiers udvikling over tid gennem statistik, nyheder og viden.
Find ud af hvad et beløb dengang svarer til senere. Se hvad prisudviklingen har været i perioden, hvad der skete på de finansielle markeder og sammenlign dine dagligvarer.
Hvad er inflationen? Find seneste officielle opgørelser over inflationsraten i Danmark. Se udviklingen i aktuelle og historiske inflationstal for danske kroner.
Oldmoney giver dig listen over Danmarks rigeste i 2024. Se de danske milliardærers op- og nedture. Opdateres med seneste data. Se top 50 lige nu. Følg pengene.
Vælg det rette objekt at investere i. Vores investeringsguides er fokuseret om, hvordan du mest effektivt modvirker inflationen og giver dig indsigt i ni klassiske investeringer.
Bliv klogere på begreber som inflation, deflation og forbrugerprisindeks. Danmarks økonomiske leksikon er din korte og forståelige kilde til viden om penges udvikling.
Læs vores journalistik om hvordan pengene udvikler sig. Et nichemedie med nyheder om det, der påvirker danskernes økonomi, løn, opsparing, investeringer og forbrug.
Nyt indholdsunivers skal hjælpe flere danskere til at forstå inflationen igennem den lingvistiske jungle af økonomiske termer og begreber. Leksikon bliver gratis.
Har du tabt eller vundet penge på en investering over tid? Så hører vi gerne fra dig.
Hvem står bag?
Oldmoney gik online i 2008. Bag fintech-tjenesten er brødrene William og Oskar Herrik Nielsen fra København. Idéen til Oldmoney opstod i en sommerferie da vi var børn, hvor vi stod i kø til isbutikken på havnen i Gudhjem på Bornholm. Mens vi ventede og skulle have tiden til at gå, kom vi til at tale om, hvad en vaffelis med tre kugler mon kostede i gamle dage, da vores forældre var børn?
Alle mennesker må i løbet af deres liv have stødt på en pris og stillet sig selv spørgsmål som: Hvad kostede det dengang?Hvad svarer det til i dag?
Det måtte der findes svar på. Og svarerne måtte kunne deles med andre spørgelystne danskere, og stilles frit til rådighed nemt for alle på nettet.
Samtalen mellem de to drenge i køen til isbutikken blev startskudet til Oldmoney.
Brødrene er nevøer til en af internettets pionerer, Silicon Valley-tænkeren Jakob Nielsen, som af The New York Times er blevet kaldt 'The Guru of Web Page Usability'. William og Oskar er sønner af Rasmus Nielsen, journalist og grundlægger af det politiske mediehus Altinget.
Storebroren Oskar er selvstændig og har baggrund i mediebranchen med fokus på salgsstrategi og kommerciel ledelse, og William har sideløbende med sit virke som læge og forsker i hjertemedicin mange års erfaring i it- og dataprogrammering. I dag er vores fokus hos Oldmoney.
Historie
2024
6. september
Verdens førende AI-virksomhed, OpenAI, der står bag chat-robotten ChatGPT, optager Oldmoney som valideret kilde i spørgsmål om inflation og prisudvikling. OpenAI henviser i første omgang danske brugere til Oldmoney.dk.
1. juli
Google opkvalificerer Oldmoney i sine søgeresultater i Danmark. Konkret kan danskerne nu stille søgemaskinen spørgsmål som 'Hvad svarer 500 kroner i 1975 til i dag' og Google gengiver nu Oldmoneys besvarelse som et fremhævet søgeresultat.
22. maj
Oldmoney offentliggør, at man har påbegyndt udgivelsen af Danmarks økonomiske leksikon. Det nye digitale opslagsværk bliver gratis og skal hjælpe alle interesserede til at forstå inflationen og blive klogere gennem nøgtern, uafhængig oplysning om Danmarks pengehistorie, erklærer initiativtagerne bag. Oldmoney Leksikon lægger fra land med fem encyklopædiske artikler i kategorien 'Priser'.
19. februar
Premiere på Oldmoney-familiens hidtil største marked, USA. Oldmoney.us stiller den danskudviklede teknologi til rådighed for amerikanerne, som med sine 340 mio. indbyggere er herrer over verdens største valuta, den amerikanske dollar (USD). Landet med verdens største økonomi bliver den 5. udgave af Oldmoney. Brugere fra hele verden kan nu omregne værdien af beløb i US dollar i perioden 1919-2024, takket være historiske inflationsdata venligst stillet til rådighed af U.S. Bureau of Labor Statistics, som er myndigheden der opgør udviklingen i det amerikanske forbrugerprisindeks, Consumer Price Index (CPI)
16. februar
Oldmoney åbner i Finland. Oldmoney.fi dækker udviklingen i finnernes møntfod, euro (€), siden den fælleseuropæiske valutas indførelse i 1999 og indtil i dag, baseret på dataindsamling fra European Central Bank (ECB) i Frankfurt, Tyskland. Det finske folk mod nord tiltrådte EU i 1995, og brugte indtil da finske mark (suomen markka)
Blot to måneder efter en succesfuld lancering af tjenesten på det svenske marked, udrulles Oldmoney i Norge. Oldmoney.no dækker nordmændenes mønt norske kroner med historiske tal tilbage til 1865 fra den norske centralbank. Norge er et af verdens allerrigeste lande, hvis økonomi i høj brad baserer sig på naturressourcer og ikke mindst olie. Norge var historisk i rigsfællesskab med både Danmark og Sverige (til sammen kaldet Skandinavien) som en del af Kalmarunionen - et kongerige under den danske krone. De tætte økonomiske og politiske bånd mellem Danmark og Norge blev brudt i 1814 ved Freden i Kiel
6. marts
Oldmoney lanceres i Sverige - nabolandet bliver de første uden for Danmark der får glæde af den danske opfindelse af inflationsomregneren. Oldmoney.se dækker vores broderfolk, svenskernes, valuta svenska kronor (SEK) med data fra Sveriges Riksbank helt tilbage fra år 1830 til nu
12. januar
Vi lancerer aktuelle inflationstal for 2020
2019
12. oktober
Oldmoney redesignes og gøres bl.a. mere mobilvenlig med responsivt webdesign
4. januar
Opdateret med inflationstal for 2019
2018
1. januar
Vi lancerer aktuelle inflationstal for 2018
2017
12. januar
Vi lancerer aktuelle inflationstal for 2017
2016
2. januar
Omregneren opdateres med 2016-tal
2015
5. januar
Oldmoney opdateres med 2015-tal
2014
24. januar
Omregneren forbedres og opdateres med 2014-tal
2012
13. september
Omregneren opdateres med aktuelle tal
2011
3. februar
Oldmoney udgiver digitalt magasin om inflation, prisstigninger, historiske investeringer og udviklingen i dansk økonomi. Den første artikel handler om den langsigtede udvikling i danske designklassikere som investering og indeholder en liste over de møbler, som er steget mest i værdi
8. februar
Siden relanceres med nyt design
2008
1. marts
Siden lanceres i den spæde start med omregner af gamle penge i en betaversion. Godt 45.000 danskere prøver i den første måned det nye værktøj på nettet - holdet bag Oldmoney får nyttig indsigt i, hvordan det bruges, hvad der søges på og hvormed vi kan justere funktionaliteten for bedre brugervenlighed
8. januar
Domænet oldmoney.dk registreres af brødrene William og Oskar - inflationsberegneren er grundlagt
Rettigheder og kreditering
Brug af data og beregninger fra Oldmoney må ske ved tydelig kildeangivelse (Oldmoney.dk) og henvisningslink (https://www.oldmoney.dk). Alt indhold på Oldmoney er beskyttet efter lov om ophavsret.
Det er tilladt at printe enkelte eksemplarer af materiale fra Oldmoney til privat – ikke erhvervsmæssig – brug.
Oldmoney i pressen
Oldmoney citeres jævnligt i danske medier, og bruges som faktaværktøj og kilde til historier om priser og økonomisk udvikling af redaktioner landet over. Oldmoney bidrager gerne med udvidede datasæt til visualiseringer mv. og stiller sine data frit til rådighed for journalister.
Løn før og nu: I 1908 får sygeplejersker 340 kr. om året på Københavns Kommunes hospitaler. Overordnede sygeplejersker får 840 kr. årligt. Det svarer i dag til hhv. 26.434 kr. og 65.308 kr. Frem til 1959 er det almindeligt, at kost og logi bliver regnet for en del af lønnen. Omregnet med oldmoney.dk. Alle tal er før skat.
Det var et hårdt og utaknemmeligt liv at være brunkulsbisse. Til gengæld var hyren ualmindeligt god i datidens Danmark. Det viser en omregning af datidens priser til nutidskroner fra inflationsmediet Oldmoney.dk.
TV 2 Kosmopol har taget udgangspunkt i en liste over Roskilde Festivals billetpriser på hjemmesiden oldmoney.dk. For at verificere de priser, hjemmesiden lister, har vi fundet billeder af Roskilde-billetter fra tidligere år for at sammenholde priserne. De stemte i alle tilfælde overens.
En læser har også opfordret redaktionen til at kigge på oldmoney.dk, på grund af den voldsomme huslejestigning over årene. På Oldmoney kan man omregne værdien fra fortidskroner til nutidskroner (...) Ved at taste huslejen på 825 kroner om måneden i 1972 ind, og taste den månedlige husleje på 8.314 kroner ind for i dag, står der, at huslejen normalvis skulle ligge på omkring 6.487 i nutidens kroner, inflationen gennem årene indregnet. Nikolaj Heinrich betaler 1.827 kroner mere.
Knud vidste lige præcis, hvordan det kunne blive til noget: Først måtte han finde ud at, om han overhovedet kunne købe en helikopter og hvad sådan én skulle koste. Det var ikke småpenge i 1968. ”Der skulle være plads til 3 mand og den skulle have to brændstoftanke. Jeg kontaktede min gode ven Arne Hansen, der var salgschef i Saab/Isismotor i København. 526.000 kr. skulle den koste,” fortæller Knud. Det svarer til små 6,4 mio. kroner i 2024-kroner (kilde https://www.oldmoney.dk/).
Midt i diskussionen om havnebadet er det oplagt at kigge tilbage på fortidens bade-muligheder. Via hjemmesiden oldmoney.dk kan entréprisen dengang omregnes til nutiden: henholdsvis 10 kr. og 480 kr.
900 kroner lyder ikke af meget, og ifølge hjemmesiden oldmoney.dk er det da også bare lidt over 21.000 kroner omregnet til nutidskroner, så man har nok gjort en god handel dengang.
Ifølge Oldmoney.dk's ville købekraften af 210.000 kroner i 1966 svare til købekraften af omtrent to millioner kroner i dag. Et pænt beløb for en by, som ifølge Danmarks Statistik dengang havde 21.000 indbyggere. Men investeringen ser ud til at være god.
Sagen mod Ninn-Hansen kostede 33,8 millioner datidskroner. Helt præcist 33.865.228 kroner i 1997 har Justitsministeriet regnet ud i et svar til Peter Skaarup (DF). Det svarer nogenlunde til 50 millioner nutidskroner ifølge omregneren oldmoney.dk
- Jeg synes ikke det er acceptabelt at tilbyde 1.300 kr., og jeg føler at de laver en studehandel – bare for at få det ud af verden, skriver Torben, som f.eks. kan se at 1.000 kr. i 1980 svarer til lige over 3.000 kr i dag - hvis man stoler på inflationsberegneren Oldmoney.
Politiet beslaglægger blade, billeder og negativer for omkring 10 millioner kroner. Det svarer ifølge Oldmoney.dk til omkring 100 millioner i nutidskroner.
Hvor mange timer om ugen bruger du på at streame tv-serier? Du kan også blive klogere på hvor meget streamingtjenester egentlig fylder for os danskere. Hvad var dit gamle fjernsyn værd? Find ud af det på Oldmoney.dk. Gæst er medieanalytiker Claus Bülow Christensen.
De 500 kr. Oluf Larsen sætter i Mads’ bank svarer i øvrigt til 20.141 kr. i dag, hvilket jo ikke ligefrem er småpenge (vi sender endnu en tak til Oldmoney.dk). Det blegner dog lidt ved siden af de 5.000 kr., Oluf og Katrine er klar til at betale Holger for at forsvinde fra Korsbæk, da det jo ville være 201.409 kr. Absolut ikke småpenge. Og nu, vi er ved penge, er det værd at nævne, at Violet betaler 22 kr. for den måske sidste kjole, der bliver solgt i Damernes Magasin. Det svarer til 886 kr. i dag.
Den gode oberst Hackel nærmest spytter beløbet 40.000 kroner ud, da det går op for ham, at der intet blev efterladt til Vicki, da hendes mand døde. Kaster vi et blik på Oldmoney.dk, kan vi læse, at Albert altså formøblede 1.611.271 kroner af Vickis arv, uden at hun vidste det. Den slags mente hendes far ikke, at hun havde ret til at få indsigt i.
DJ lavede ifølge jubilæumsudgaven af Frie Nyheder fra 1997 den første lønstatistik for freelancere i 1984, som viste en gennemsnitlig bruttoårsløn på 148.000 kroner. Allerede året efter var den steget til 223.301 kr. Ifølge omregningsredskabet Old Money svarer det til godt 464.000 kroner i nutidspenge; den seneste lønstatistik (med tal fra 2014), som Kaas og Mulvad har lavet for DJ, viser at freelancere og selvstændiges indkomst siden er ”faldet” til gennemsnitligt 370.867 kr.
- VKR-regeringen (1968-71, red.) lavede et kæmpe hul i valutakassen. Det problem løste Jens Otto Krag ved at indføre en 10 procent told. Da så Hartling trådte tilbage havde han efterladt en regning på 7 milliarder kroner (svarende til 34,3 milliarder 2016-kroner, red.), som vi også skulle betale.
Ifølge hjemmesiden oldmoney.dk, hvor man kan beregne, hvad tidligere tiders beløb ville være i dag, så svarer de 30 kr. i 1971 til lige under 200 kr. i 2010-priser.
Oldmoney i forskningen
Oldmoney bliver brugt som kilde i forskning på universiteter, tænketanke og forskningsinstitutioner i og uden for Danmark. Oldmoney tager gerne del i forskningsprojekter, der kan gøre samfundet klogere på prisudviklingen og den danske krones historie etc. og stiller sine data til fri afbenyttelse for forskere og studerende.
Kilde i videnskaben - referencer
Københavns Universitet | Forkningsartikel | år 2020
I 1930 blev han anholdt i Hillerød for betleri og fik 15 dages fængsel. I 1932 fik han 30 dages fængsel – igen for betleri – og en bøde på 10 kr. for ulovlig omgang med varer. Bødens størrelse svarer til godt 400 kr. i dag, jf. Oldmoney.dk.
Renter og straf er ikke iberegnet kompensationsbeløbet. Tallene er renset for inflation via forbrugerprisindekset og inflationsberegneren på OldMoney.dk og vist herunder i kroneværdien for 2013. Se ydermere denne afhandlings Bilag 2 for yderligere information vedrørende de udvalgte domme.
Oldmoney i undervisningen
Oldmoney benyttes af undervisere på videregående uddannelser, gymnasier og grundskoler i fagene matematik, samfund og historie.
Brug i pensum - eksempler
Historiefidusen.dk | Historiefaget | december 2022
Denne opgave er tiltænkt 3.-4. klassetrin, men kan bruges af mellemtrinets øvrige elever. Brugen af denne opgave kan være med til at opfylde kompetenceområdet ”Kronologi og sammenhæng” (...) Her på side 2 i elevopgaven findes en side fra Illums julekatalog fra 1901. Selve kataloget var 20 sider, og på tredje side kunne legetøjet findes. Det i sig selv fortæller os, at legetøj ikke var nogen stor milliardindustri dengang – faktisk var siden i kataloget med askebægere ”af metal og porcellain” lige så stor – for slet ikke at tale om udvalget af lommetørklæder af silke. Det kan sikkert være sjovt at se hele kataloget, for der er uden tvivl en del genstande, som eleverne næppe kender. I forhold til pengenes værdi kan www.oldmoney.dk måske bruges. Her kan de i hvert fald få en cirka beregning af, hvad datidens priser er i nutidens penge.
Bloggen om IT og Undervisning | Fagportal | år 2022
Ja, det var det i kroner og ører. Men var det også relativt billigere? Hvis en ispind kostede 4 kr. i 1985, da jeg var barn, hvad burde samme ispind så koste i dag? 9 kr.! Det får man ikke meget ispind for i dag, så is er blevet relativt dyrere. Det er ikke bare en fornemmelse. Siden Oldmoney.dk omregner faktiske datidspriser til relative nutidspriser. Det er oplagt at bruge i historieundervisningen, når man sidder med gamle kilder.
Veje i krig er lavet af Rigsarkivet, og er et undervisningstilbud målrettet grundskolen og ungdomsuddannelserne. I lærervejledningen kan du læse mere om, hvordan sitet er tænkt anvendt i undervisningen. Veje i krig kan dog også bruges til at få inspiration til, hvilke kilder, der findes til besættelsestidens historie.
Om talsystemer, matematiske formler og tips til undervisning: OldMoney – værdi i dag
Brugerne siger om Oldmoney
Oldmoney betegnes som et førende fagligt værktøj til at forstå inflation og prisudvikling. Læs meningsdannere, beslutningstagere og andre danskeres anmeldelser.
Oldmoney Magasin har - foruden artikler af vores egen redaktion - en række gæsteskribenter, der har bidraget med en eller flere artikler.
Anna Kyst, journalist
Emil Jensen, journalist
Alex Belli, seniorlektor, Marketing, The University of Melbourne
Arvid Hoffmann, professor, Marketing, University of Adelaide
Lachlan Schomburgk, ph.d.-forsker, Marketing, University of Adelaide
Mia Olsen, daværende ph.d.-studerende ved Department of Management, Society and Communication, Copenhagen Business School
Michael Odijie, forskningsstipendiat på University College London
Peter Løchte Jørgensen, professor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet
Bue Rübner Hansen, postdoc, Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet
Skriv til os
Har du spørgsmål til brug af Oldmoney, tip til en god idé eller en anden forespørgsel, hører vi gerne fra dig. Du er altid velkommen til at skrive til os på mail - så vender vi tilbage.