DKK

Oldmoney graf
Ved du hvor meget 15 kroner i 1969 svarer til i dag?
Med Oldmoney kan du beregne det nu. Skriv beløbet du vil regne fra og vælg hvilke år, du vil omregne imellem. Det var det værd i dag!

Kendt mærke: Derfor stiger prisen på kaffe

(Foto: Peter Larsen Kaffe)
(Foto: Peter Larsen Kaffe)

Danske kaffedrikkere må til lommerne - nu stiger priserne på kaffebønner, lyder det fra storproducent.


Her hjælper ingen bønner.

Prisen på kaffe er de sidste år vokset med raketfart - også flere gange hurtigere end inflationen.

annonce
Flere års usikkerhed på verdens kaffemarkeder og stigende udgifter til certificeringer og andre bæredygtige tiltag udhuler indtjeningen hos danske Peter Larsen Kaffe.

Regningen sendes videre til de danske forbrugere. Den kendte kaffeproducent hæver nemlig nu prisen på kaffen, lyder det i en pressemeddelelse.

Vi står ved de prisstigninger, som vores kunder oplever

Claus Bertelsen, direktør i Peter Larsen Kaffe, om sammenhængen mellem bæredygtighed og stigende priser

Tiderne er usikre på verdens kaffemarkeder, og samtidig står hele branchen over for en stor og igangværende grøn omstilling, der kommer til at kræve store investeringer og omlægninger af produktionen.

Stigende omkostninger giver højere priser

Det mærkes ikke mindst hos Peter Larsen Kaffe, der netop har offentliggjort sit halvårsregnskab for 2. halvår af 2023, og det viser et overskud på 1,7 millioner kroner mod 9,2 millioner kroner i det seneste helårsregnskab.
FAKTA

Sådan handles kaffe

Efter kaffen er høstet, skal den fra Vietnam, Brasilien, Colombia, Etiopien eller et helt femte land alt efter, hvor den er produceret. For at den kan komme til Danmark eller et andet land, hvor forbrugerne står parat til at købe den færdige pose eller kop kaffe, skal kaffeproducenterne have den solgt.

Der findes forskellige måder at afsætte sin produktion.

Kaffebørsen

Det meste af den kaffe som importeres til Danmark kommer direkte fra producentlande som Vietnam og Brasilien. På verdensplan er kaffen i høj kurs, hvor de dyrebare bønner handles på børsen i New York og London.

Kursen og prisudviklingen på børserne har stor betydning. En vejrmelding med udsigt til frost i Brasilien kan omgående få priserne til at gå amok. Samtidig kan udsigten til mangel på kaffen på grund af en lille høst få spekulanterne til at byde prisen op på et niveau, som betyder højere kaffepriser i detailhandlen.

Generelt afhænger kaffepriserne af udbud og efterspørgsel, hvilket varierer fra dag til dag.

Målt i værdi er kaffe verdens anden stærkeste handelsvare:

Olie
Kaffe
Tøj
Sukker
Gummi

Udbud og efterspørgsel

Der er mange faktorer, som spiller ind på den pris, forbrugeren skal betale for et kilo kaffe. Varens pris fastsættes ikke kun efter forhandlinger mellem sælger og køber, men også̊ ud fra de mængder råkaffe, der udbydes på markedet.

Ændringer i forbrugsvaner, en god eller dårlig kaffehøst, strejker eller generel mangel på råvarer påvirker i høj grad prisen.

Mange får en bid af kaffebønnen

Som ved al anden handel gælder det om for sælgeren at sælge så dyrt som muligt, og for køberen at købe så billigt som muligt. I dette tilfælde er sælgeren kaffeproducenten og køberen forbrugeren.

Før kaffen er nået fra producent til forbruger, skal den igennem mange led. Den skal transporteres fra plantagen til opkøberen, lagres i store haller, fragtes med skib eller fly, lastes, transporteres til kaffefirmaet, forarbejdes, pakkes, transporteres til forhandleren og udstilles. Først da kan man bese varen og vælge den kaffe, der passer bedst. Herefter bæres kaffen hjem i køkkenet, hvor bønnerne endelig kan blive til en dejlig kop varm, duftende kaffe.

Alle disse handelsled skal hver især have deres del af fortjenesten: kaffebonden, opkøberen, mellemhandleren, børsmægleren, skibsrederen, importøren, transportfirmaet, forhandlerne og ikke mindst staten.

Den der tjener mindst, er mærkeligt nok kaffebonden, som har slidt og slæbt for at dyrke den bedst mulige råvare. Staten tjener mest. I Danmark får den danske stat cirka 35 % af en pakke kaffes pris i form af moms, told og afgifter.

Fair handel og bæredygtighed

Kaffe bliver produceret i lande med meget anderledes arbejds- og levevilkår end i Danmark og mange vestlige lande. I 90’erne kom der et øget fokus blandt vestlige forbrugere på at sikre bedre vilkår for arbejderne på kaffeplantagerne. Senere har forbrugerne også fokuseret på miljøhensyn i kaffeproduktionen.

For at hjælpe forbrugerne med at vide, hvad det er for et produkt, de køber og hvilke vilkår, produktet er produceret under, har flere organisationer lavet mærkninger. Hvert mærke er en garanti for nogle bestemte vilkår i forhold til f.eks. arbejdsmiljø, produktionsvilkår og klimapåvirkning.

De to største mærker er Fairtrade og Rainforest Alliance, som arbejder for bedre forhold for miljø og arbejdere, men har forskellige fokusområder, de især lægger vægt på. De har samtidig også forskellige måder at stille krav på for at opnå deres mål.

Kilde: Dansk Kaffeinformation
Direktør hos Peter Larsen Kaffe, Claus Bertelsen, oplyser, at råvareprisen på kaffebønner er blevet dyrere.

”Vi oplever fortsat stor usikkerhed på verdens kaffemarkeder og stigende kostpriser på råkaffen. Dertil kommer højere udgifter til de certificeringer, som hele vores sortiment af kaffe, er omfattet af,” siger direktør hos Peter Larsen Kaffe, Claus Bertelsen.

Han oplyser også, at Peter Larsen Kaffe lige nu må investere i udvikling og implementering af bæredygtige tiltag som eksempelvis genanvendelig emballage og bæredygtig omlægning af kaffedyrkningen.

"Vi tror fortsat på, at fremtiden tilhører dem, der forfølger et højere formål med det at drive virksomhed end blot at tjene penge. Men det koster også at forfølge det formål, og det står vi ved. Derfor står vi også ved de prisstigninger, som vores kunder oplever," siger Claus Bertelsen i pressemeddelelsen.
Direktøren fortæller ikke, hvor meget kaffen forventes at stige i kroner og ører.

Kaffeprisen steg 33 % på to år

Prisen på kaffe er steget eksplosivt de sidste par år. I marts 2022 betalte de danske forbrugere ifølge Danmarks Statistik 13,4 % mere for deres kaffe end i samme måned året før.

Og i marts 2023 tog de tiltagende prisvinde til: Her steg kaffeprisen nemlig med hele 17,4 % ift. året før.
annonce
I de nye tal fra forbrugerprisindekset for marts 2024, som opgøres af Danmarks Statistik, kan kaffeelskerne dog ånde lettet op - her noteres et prisfald på 7,5 % sammenholdt med året før.

Kaffe på børsen

Størstedelen af den kaffe som importeres til Danmark, kommer direkte fra producentlandene. På verdensplan er kaffen i høj kurs, hvor de dyrebare bønner handles på børsen i New York og London.
Kaffebønder sorterer møjsommeligt dagens høst. Billedet er fra en kaffeplantage i Kenya. (Foto: Peter Larsen Kaffe)
Kaffebønder sorterer møjsommeligt dagens høst. Billedet er fra en kaffeplantage i Kenya. (Foto: Peter Larsen Kaffe)
Kursen og prisudviklingen på børsen har stor betydning. En vejrmelding med udsigt til frost i Brasilien kan omgående få priserne til at gå amok. Samtidig kan udsigten til mangel på kaffen på grund af en lille høst få spekulanterne til at byde prisen op på et niveau, som betyder højere kaffepriser i detailhandlen.

Generelt afhænger kaffepriserne af udbud og efterspørgsel, og de varierer fra dag til dag.



Direktør hos Peter Larsen Kaffe, Claus Bertelsen erkender at kaffepriserne vil stige. Her portrætteret foran kaffeproducentens hovedkontor i selskab af den ikoniske kaffekande Madam Blå. (Foto: Peter Larsen Kaffe)
Direktør hos Peter Larsen Kaffe, Claus Bertelsen erkender at kaffepriserne vil stige. Her portrætteret foran kaffeproducentens hovedkontor i selskab af den ikoniske kaffekande Madam Blå. (Foto: Peter Larsen Kaffe)

Få gratis nyheder fra Oldmoneys redaktion

Alt om inflation og prisudvikling. Modtag vores nyhedsbrev en gang om ugen



Kaffe Peter Larsen Kaffe Claus Bertelsen Forbrugerprisindeks

Vil du dele artiklen?


Kunne du lide artiklen? Bliv opdateret

Tilmeld dig Oldmoneys nyhedsbrev og hold dig ajour om inflationen i Danmark

Læs også

annonce

Vil du være foran når priserne stiger?

Spar penge og investér klogt - bliv klædt på med det gratis nyhedsbrev fra Oldmoney


Mest læste
Anbefaling

Følg prisudviklingen

Vil du også være først når priserne er på vej op eller ned? Følg Oldmoney på dit sociale medie

Læses lige nu
annonce

Mest omregnede
  • 1.000 kr.
    1950 › 1951
  • 1.000 kr.
    1959 › 1960
  • 1.000 kr.
    1989 › 1990
  • 500 kr.
    1928 › 2024
  • 1 kr.
    1900 › 2024

  • Slå inflationen

    Bliv klogere på investering med Oldmoneys investeringsguides